Seriál o českých značkách:
Moser, luxusní sklo pro krále

Seriál o českých značkách:
Moser, luxusní sklo pro krále

25. 10. 2012

České sklo má vynikající pověst i dlouhou tradici – a jednu z nejvyhlášenějších značek tu představuje sklárna Moser. Vede si dobře i v časech, kdy ostatní podniky u nás zanikají. Jedním z hlavních důvodů je důraz na kvalitu a orientace na nejnáročnější klientelu, díky které ji neohrožuje laciná asijská konkurence. Výrobky se značkou Moser jsou v majetku například britské královské rodiny nebo papeže, stejně jako se nacházejí v sídle OSN.

Od brusírny ke světové firmě

Zakladatel firmy Ludwig Löwi Moser (1833-1916) se narodil v Hroznětíně na Karlovarsku v židovské rodině tamního krejčího. Jeho matka se za svobodna jmenovala Becherová, příbuzenský vztah k rodu spjatého s becherovkou se ale historikům zatím nepodařilo prokázat. I tak se ale jméno Moser později spojilo s Karlovými Vary stejně nerozlučně jako neméně slavný bylinný likér.

Roku 1850 získal Ludwig výuční list brusiče skla. Díky šikovnosti sklářské i obchodní se mu dařilo a o sedm let později si mohl v Karlových Varech (tehdy Karlsbadu) otevřít vlastní brusičskou dílnu a obchod. Od samého počátku se zaměřil na výrobu foukaného, ručně broušeného, rytého a malovaného skla. Četnou konkurenci rychle přerostl jak řemeslnými dovednostmi, tak organizačním talentem i spoluprací s předními umělci – a především se nehodlal držet při zemi. Už roku 1873 si otevřel vlastní obchodní zastoupení ve vzdáleném New Yorku, roku 1885 poslal na světovou výstavu v Antverpách rytý pohár a roku 1893 postavil ve Dvorech u Karlových Varů novou sklářskou huť. Téhož roku byla firma zapsána pod názvem Glasfabrik Ludwig Moser & Söhne.

Zboží pro korunované hlavy

Luxusní zboží si rychle získalo oblibu v nejvyšších společenských kruzích, takže pocty a tituly jen pršely. Roku 1901 Moser obdržel titul dvorního dodavatele perského šáha Musaffereddina (a řád Slunce navrch), o tři roky později se stal c. a k. dodavatelem Františka Josefa I. a roku 1908 dvorním dodavatelem britského krále Edwarda VII. Ještě na počátku první světové války firma Moser vyexpedovala soubor skla pro španělského krále Alfonsa XIII.

Ludwig Moser zemřel 27. září 1916, firma ale zůstala v rodině. Funkci ředitele i uměleckého vedoucího převzal syn Leo (1879-1974) a úspěchy pokračovaly. Podnik dál expandoval – roku 1922 například zakoupil sklárnu v Adolfově u Vimperku. Téhož roku už byl největším výrobcem luxusního nápojového a dekorativního skla v tehdejším Československu. O tři roky později otevřel svou reprezentační prodejnu v Praze.

K úspěchům tohoto období patří zlatá medaile na Mezinárodní výstavě dekoračního umění v Paříži, nebo soubor skla pro Papeže Pia XI. Možnost dekorovat sklo pomocí speciálně vyvinutých technik erby a monogramy od té doby využívala řada dalších korunovaných hlav, například norský král Haakon VII. Sady se státními znaky vlastní vlády desítky zemí, jedna taková souprava nechybí ani v newyorském sídle OSN.

Od třicátých let po současnost

V ekonomicky složitém období 30. let se rodina Moser ze svého podniku stáhla a prodala většinu akcií České Unionbance. Leo Moser z podniku vystoupil roku 1932. Rodina si ještě ponechala symbolický pětiprocentní podíl, i o ten ale brzy přišla. Před nastupujícími nacisty však Moserové alespoň stačili včas uprchnout a dnes jejich četné potomstvo žije v mnoha zemích světa.

Historie značky ale pokračovala dál. Roku 1939 ji Hitlerovo Německo zestátnilo, po válce se stala národním podnikem. Roku 1947 daroval tehdejší prezident Edvard Beneš soupravu nápojového skla Splendid budoucí britské královně Alžbětě. Roku 1958 zaznamenalo sklo velký úspěch na světové výstavě Expo v Bruselu.

Po pádu totality a změně ekonomický poměrů se roku 1991 firma Moser stala akciovou společností s ryze českým kapitálem. Roku 2011 se stala členem exkluzivního sdružení francouzských módních značek Comité Colbert. V současnosti zaměstnává přibližně 320 pracovníků.

Zájemci o kvalitní sklo se nemusí omezovat jen na síť prodejen Moser. Jedna z největších prodejen skla a křišťálu, kde se značka Moser prodává, je umístěna na pražském Staroměstském náměstí.  Společnost Erpet Bohemia Crystal, které prodejna patří, prodává produkty značky Moser v samostatném oddělení v prostředí starožitného nábytku a  výhledem přímo na Orloj.

V Karlových Varech firma Moser otevřela sklářské muzeum a nabízí i možnost vychutnat si magickou atmosféru sklářské hutě a brusírny přímo v jejích provozech. Společnost Moser je známá i četnými sponzorskými aktivitami. Je partnerem Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech, Nadace Dagmar a Václava Havlových a mnoha dalších.

 

Další články autora najdete na www.novakoviny.eu

retro tradiční značky
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.