Plavejte celý rok!
Ilustrační foto: ingimage.com

Plavejte celý rok!

29. 6. 2019

Plavání je velmi vhodnou sportovní aktivitou téměř pro všechny, tedy i pro starší lidi. Voda má relaxační účinky, pohyb v ní ulehčuje pohybovému aparátu a současně zlepšuje dechovou kapacitu.

Plavání je taky výborným prostředkem pro odstranění únavy jak psychické, tak fyzické. Je třeba mít ovšem kde plavat a umět plavat správnou technikou.

„Před deseti lety jsem pracovně pobývala v malém bavorském městečku, jakých jsou stovky. Veřejný krytý bazén tam byl využívaný od rána do 11ti večer a vystřídali se tam během dne všechny věkové skupiny. Nebylo to žádné aquacentrum s tobogány a všemi těmi atrakcemi, ale byl čistý, bylo tam teplo a přiměřeně teplá voda a plavací pomůcky volně k dispozici. Nejvíc mě ale překvapilo vstupné, které se pohybovalo od 1,5 EUR do 2 EUR na neomezeně dlouhou dobu,“ vzpomíná Ivana, která si život bez pravidelného plavání neumí představit, a dodává: „A přeplněný bazén nebýval, protože všude v okolí bylo dost dalších. To mi přišlo jako velký rozdíl oproti Česku. U nás taky bazénů přibývá, ale podle mě jsou často spíš jako pouťové atrakce a cena taky nebývá moc lidová.“

Pokud tedy máme štěstí a ve svém okolí máme taky veřejný krytý bazén za rozumnou cenu, nic nám nebrání věnovat se pravidelnému plavání. Plaveme-li však nesprávně technicky, může docházet k bolestem zad, zejména v oblasti bederní a krční páteře, k namožení ramen nebo k nadměrné únavě a vyčerpání. Proto je důležité soustředit se na správně prováděné plavání s dlouhým, plynulým záběrem ve vodorovné poloze co nejblíže k hladině.

Základem správného plavání je poloha hlavy a dýchání do vody. Pokud plaveme stylem "paní radová" s hlavou nad vodou, naše krční páteř je zbytečně namáhána a tělo ve vodě spíš stojí, než leží. Tím se vytváří velký odpor vody, který nás zpomaluje a brzdí. Ať už plaveme prsa, kraul nebo ti zdatnější motýlka, hlava má největší vliv na správnou polohu těla ve vodě. Soustřeďme se na to, aby během celého plaveckého záběru byla hlava v neutrální poloze. To znamená ani předkloněná, ani zakloněná.

Dobré je zkusit si správnou polohu na sucho. Rovně se posaďte nebo postavte. Představte si, že na vrcholku hlavy máte tenký provázek, za který vás někdo táhne kolmo nahoru. Nebraňte se tomu a hlavu vytáhněte výše, čímž se protáhne krční páteř. V této poloze zatlačte bradu lehce dozadu, snažte se udělat "dvě brady". Usmějte se a trošku se uvolněte. Zkoušejte si zlehka otáčet hlavu doleva a doprava a stále nepatrně tlačte hlavu dozadu. Měli byste cítit jemné pnutí krční páteře. A teď už je čas na vodu. Dobrou pomůckou jsou plavecké brýle. A pokud máte starost o svůj účes či make up, jednoduše si nechte takovou časovou rezervu, ať můžete dát všechno do pořádku….

„Jako u každé pohybové aktivity, pozitivní vliv plavání na zdraví se projevuje při provádění soustavném a pravidelném, takže plavání během léta nestačí. Proto přispíváme všem našim klientům v rámci benefitního programu Pohyb na permanentní vstupenky nebo plavecké kurzy. Tradičně patří tento příspěvek mezi nejrozšířenější a nejoblíbenější,“ uvádí PaedDr. Josef Křivánek, ředitel marketingu Vojenské zdravotní pojišťovny ČR.

zdraví
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.