Duškova přikázání
FOTO: Ben Skála – Vlastní dílo, CC BY-SA 2.5, commons.wikimedia.org

Duškova přikázání

20. 7. 2019

Nejsem padlá na hlavu, abych nevěděla, že s přibývajícím věkem nastupují logicky i zdravotní problémy. U každého je to jiné a samozřejmě sehrává důležitou roli řada faktorů. Genetické zatížení, životní styl, povaha a přístup k životu…

Co nás však všechny bezvýhradně spojuje, je touha se těchto potíží zbavit nebo je alespoň zmírnit. Anebo – což je mnohem složitější, naučit se s nimi žít.

Myslela jsem, že po výměně obou kyčelních kloubů mám vyhráno. Vůbec mi nedošlo, kolik mám v těle ještě dalších kloubů, svalů, šlach a úponů. A ty se na mě domluvily a začaly mě honit po doktorech.

Celý loňský rok a ještě půlku letošního jsem obcházela specialisty. Vzala jsem to od ortopeda, který mě operoval, přes neuroložku, revmatologa, lékaře z Centra pro léčbu bolesti, rehabilitačního doktora, hematologa až po sportovního lékaře, u něhož mi schůzku domluvil můj syn, bývalý ligový fotbalista. Absolvovala jsem bezpočet vyšetření, cétéček a magnetických rezonancí, které odhalily několik jasných nálezů, byla jsem zahrnuta množstvím diagnóz nejroztodivnějších názvů, strávila jsem tři týdny léčebného pobytu v lázních. Měla jsem pocit, že si mě všichni přehazují jak horký brambor a moc si se mnou nevědí rady.

Jak jsem tak postupně získávala stále více informací ze svého okolí a z internetu, došla jsem k závěru, že „osm z deseti specialistů“ naznačuje příčinu veškerých problémů v psychice. A v totální absenci komplexního pohledu na stav pacienta. Dokonce i můj ortoped operatér, jinak čistě exaktní ranař, mi s nečekanou pokorou převyprávěl, jak kamarádka jeho ženy s talentem čarodějky vyléčila manželčinu úpornou bradavici zaříkáváním!!!

K završení všeho mi poslední rehabilitační lékařka, propagující alternativní medicínu, rovnou napsala doporučení na psychologické vyšetření do Hnízda zdraví, což je soukromá klinika známého psychosomatika… Tedy ne přímo osobně k němu, ale k jiné zkušené paní doktorce. Moc se mi tam nechtělo, protože zatím jsem i ty nejhorší svoje životní stresy dokázala překonat sama.

Ale nakonec jsem šla.

Paní doktorka byla velmi milá, pozorná, empatická… Podala mi krabici s kapesníčky, když došlo na slzy, což se při takových sebezpytných psychoanalýzách stává běžně. Ochotně si ke mně podřepla, aniž by jí luplo v kolenou, a něžně mě držela za ruku, než pominul krátký příval sebelítosti. Pak si opět sedla k počítači a pečlivě zaznamenávala mé vyprávění o životě. Hodina však byla příliš krátká na dokončení lékařské zprávy a jejího vyhodnocení. Zaplatila jsem u pokladny tisíc korun a zpráva mi přišla za pár dní emailem. Čtyři hustě popsané stránky, z nichž jsem se o sobě, o svých potížích a jejich řešení nedozvěděla zhola, ale zhola nic nového. Všechno jsem dávno věděla a měla stokrát probrané se svými nejbližšími v rodině, anebo ještě podrobněji s kamarádkami. A zadarmo…

Nicméně pokračovala jsem (a stále pokračuji) ve své nejoblíbenější autoterapii, což je psaní, ale také v rehabilitacích, chůzi, plavání, jízdě na kole. Nikoli denně, ne do úmoru. Bez vražedného nasazení, jen jemně, pozvolna, rekreačně… Začátkem léta bolesti ramene ustoupily. Samy od sebe. Ne že bych jako zázrakem vylétla z Hnízda zdraví zcela bez problémů, ale něco jsem si odtamtud přece jenom odnesla.

V čekárně na nástěnce jsem objevila pár rad do života od Jaroslava Duška…

Pan Dušek není muž mých snů. Měla jsem kdysi ve vysílání jeho ženu a věřte, milé dámy, že každodenní všední život po jeho boku není rozhodně procházka růžovým sadem. Ale svým způsobem ho obdivuji. Viděla jsem pár jeho představení, která mají své kouzlo, a on sám je ve všem, co předvádí, neodolatelný.

Žít bych s ním nechtěla, naštěstí bezpochyby ani on se mnou, ale těch pár jeho přikázání jsem si opsala. Netuším sice, jakým trikem si je všechny uvědomit dříve než něco neuváženě vykonám či vyslovím, ale kdybych to dokázala, jsem si jistá, že bych byla nadosmrti šťastná. A bez bolesti…

 

NÁVOD NA ŽIVOT PODLE JAROSLAVA DUŠKA

 

1.    Když se ti něco líbí, řekni to

2.    Když se ti něco nelíbí, řekni to

3.    Když se ti po někom stýská, zavolej mu

4.    Když se chceš s někým setkat, pozvi ho

5.    Když něco chceš, popros 

8.    Když ses provinil, řekni to rovnou a nehledej výmluvy

9.    Nikdy se nehádej

10. Mysli na to, že každý má svou pravdu, a ta se nemusí shodovat vždycky s tou tvojí

11. Nestýkej se s lidmi, které považuješ za špatné

12. Naše problémy jsou pouze v naší hlavě

13. Okolní svět není ani dobrý ani špatný a je mu zcela lhostejné, že existuješ

14. Z každé události se snaž získat pro sebe něco důležitého

15. Pamatuj, že nikomu nejsi nic dlužen

16. Nezapomeň, že nikdo není nic dlužen tobě

17. Nelituj času ani peněz na štěstí z poznávání světa

18. V životě vždycky spoléhej sám na sebe

19. Věř svým pocitům

20. Nebuď suchar

21. K ženám, ale i k mužům a dětem buď trpělivý a trochu shovívavý

22. Pokud máš špatnou náladu, zamysli se nad tím, že až zemřeš, nebudeš mít ani tu

23. Žij dneska, protože včerejšek už není a zítřek být nemusí

24. Nejdůležitější v životě je láska. Všechno ostatní jsou zbytečnosti

 

Hezké vztahy a léto bez bolesti vám přeje

HŠ.

Glosa Hany Švejnohové
Hodnocení:
(5 b. / 24 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%