Prázdninový tip: Kozí farma U Nýdrlů
Foto: autorka

Prázdninový tip: Kozí farma U Nýdrlů

22. 7. 2019

Prázdniny jsou v plném proudu a já bych vás chtěla pozvat, trochu netradičně, na venkov. Pokud máte zrovna pocit, že rozpálené ulice velkoměsta či nádvoří zámků v těchto horkých dnech nejsou pro vás zrovna to pravé ořechové, přijeďte k nám. Na Jesenicko.

Nedám vám tip na žádnou letitou památku ani přírodní rezervaci. Pozvu vás do malebné vesnice, která ještě před pár lety vypadala úplně jinak. Oprýskané domy, polorozbořené statky odsunutých německých obyvatel. Ale dobří hospodáři se rodí všude, i tady, v kraji, kde byl odjakživa tvrdší chléb a více kamení na polích než jinde.

Právě jsme zavítali do Staré Červené Vody, do vesnice, ležící mezi městy Žulová a Vidnava v podhůří Rychlebských hor. Náš konkrétní cíl je rodinná

Kozí farma U Nýdrlů
(u nás čas plyne pomaleji)

Na statku můžete sami nebo s přáteli, se svými dětmi či vnoučaty prožít kus prázdnin zážitkově. Vaše děti, vnoučata se mohou přesvědčit, že třeba maso nebo vejce nerostou v regálech supermarketů. Pohladí si živé kozy, s kterými si mohou hrát, vodit kůzlata na pastvu, uvidí, jak se kozy dojí, co jedí, a naučí se také úctě k lidské práci. Kdo chce, může přiložit ruku k dílu, naštípat dříví, uklidit chlév, posbírat voňavé prádlo ze šňůry či vejce od slepic.

První kůzlata majitelé farmy zakoupili již v roce 2012 a to byl základ jejich stáda. Dnes vyrábějí z kozího mléka hned několik domácích produktů. Zrající sýr s bílou plísní na povrchu, kozí sýr na gril typu Halloumi, který si u nás získává stále větší oblibu. Ale také tvaroh a nebo jogurty. O dalších produktech se hosté mohou přesvědčit na místě.

Zrekonstruovaná budova statku nabízí ubytování ve dvou zcela samostatných apartmánech. V ceně za ubytování je zahrnuta i snídaně. Ale majitelé statku Hana a Pavel Nýdrlovi vědí, jak se o hosty postarat tak, aby se cítili dobře a vítáni. Proto pro ně vaří i večeře, žádné rychlé dovolenkové vaření po návratu z výletu. Výletníci rovnou zasednou k prostřenému stolu. A věřte, bude vám chutnat, vždyť vařit pro vás bude finalista soutěže Master chef Česko 2016, Pavel Nýdrle.

                                                                                www.kozifarmaunydrlu.cz

Kromě poznávání skutečného života na farmě si výletníci mohou dopřát i jiné zážitky. V sousední obci v Černé Vodě začíná ráj pro milovníky cykloturistiky. Ano, je to oblast velmi známých a oblíbených Rychlebských stezek. V nedalekém Javorníku můžete navštívit zámek Jánský vrch, kde se třeba nedávno oženil herec Filip Blažek.

Z Javorníku je to již jen co by kamenem dohodil a zbytek doběhl do polského historického města Paczkova, nedaleko něj je Otmuchovské jezero, město Nysa s překrásnou katedrálou a pro změnu Nyská jezera.

Vrátite-li se však zpět do Staré Červené Vody a budete provozovat turistiku, najdete hned v okolí několik zatopených lomů, ale také přírodní úkaz Venušiny misky, Nýznerovské vodopády na Stříbrném potoce a nebo nedaleké Mechové jezírko na Rejvízu. Nesmíte zapomenout ani na světoznámé Priessnitzovy léčebné lázně nebo Schrothovy lázně v Dolní Lipové. V okresním městě Jeseníku můžete navštívit Vodní tvrz s velmi zdařilou expozicí o nechvalně proslulých čarodějnických procesech.

Je to jen malý výčet zajímavostí tohoto krásného, zádumčivého kraje, kde se na loukách pasou stáda dobytka, loví čáp a usedá k večeru na potok volavka.

Na Kozí farmě U Nýdrlů mají na léto již obsazeno, ale jesenický podzim je jedno z nejkrásnějších ročních období, to mi věřte. A když je dobrý rok, je Jesenicko rájem pro houbaře.

A jak se k nám dostanete? Jsme sice na kraji světa, ale jezdí k nám vlaky a autobusy a samozřejmě máme i silnice pro automobily. Tak, jako máme daleko my k vám, máte i vy k nám.

Přijeďte se přesvědčit, budete srdečně vítáni.

Soutěž: Prázdninový tip
Hodnocení:
(5.2 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.