Proměňte svoji e-mailovou schránku v nedobytný trezor
Ilustrace: Seznam.cz

Proměňte svoji e-mailovou schránku v nedobytný trezor

24. 7. 2019

Ptáte se proč? Jednoduše proto, že právě zde je uchován celý váš online život. V e-mailu totiž uchováváme to nejcennější. Ať už jde o přihlašovací údaje na sociální sítě, internetové bankovnictví, osobní korespondenci a fotografie nebo důležité profesní údaje.

Navzdory tomu se často stává, že lidé začnou řešit zabezpečení svých e-mailových schránek až ve chvíli, kdy už je pozdě. V dnešní době, kdy jsou data o lidech jednou z nejcennějších komodit na internetu, sílí i počet zásahů internetových útočníků. Ti jsou schopni nabourat se vám do života a ukrást citlivé údaje. Jak se tedy na internetu chovat a hlavně, jak správně zabezpečit všechny vlastní účty? Je to jednodušší, než byste čekali. Vše začíná u volby hesla a péčí o něj. 

Jak vypadá snadno prolomitelné heslo? Není to náhodou to vaše?

Každý majitel e-mailové schránky potřebuje vědět, že je naprosto nevhodné volit jako heslo například své křestní jméno či příjmení. Mezi další chyby, kterých se lidé dopouští, patří kombinace jména a řady po sobě jdoucích čísel, jako například „jirka12345“. Nevhodná jsou také jména rodinných příslušníků, potomků, manželky, psa, kočky nebo místa narození. Proč? Pokud nemáte svoje soukromí na internetu chráněno, není pro útočníka nic snazšího než si tyto informace zjistit.

Jaké další výrazy patří na seznam deseti nejčastějších, a tedy nejméně vhodných hesel? Jde například o výrazy „password“, „heslo“, „12345“ ale třeba „QWERTY“. Zdá se vám poslední jmenované bezpečné? Podívejte se tedy pozorněji na horní řádek vaší klávesnici.

190718_Email.cz_heslo_1.jpg

Nejdůležitější je silné heslo, jak si jej ale zapamatovat?

Čím promyšlenější heslo s větším počtem nejrůznějších znaků, tím lépe. Zvýší se tak šance,
že se zlodějům dat nepodaří e-mail napadnout. Ale kdo si má změť náhodně vygenerovaných znaků pamatovat? Cest, jak si nastavit silné a přitom zapamatovatelné heslo, je několik. Na internetu je dnes řada správců hesel, které jsou vhodné zejména pro pokročilejší uživatele internetu. Patříte-li mezi laiky, volte takovou kombinaci, která má výše uvedené prvky
a zároveň ji můžete vztáhnout k nějaké mnemotechnické pomůcce. Klidně si heslo napište
na papírek a uložte doma na bezpečné místo stejně jako například kód k telefonu.
A nezapomeňte na pravidelnou obměnu hesla minimálně jednou za půl roku.

Jak by tedy vaše heslo mělo vypadat?

Abyste se na něj mohli skutečně spolehnout, musí heslo obsahovat velká i malá písmena, čísla, případně i speciální znaky (např. hvězdička, podtržítko, lomítko). Namísto hesla v podobě „jirka“ by za bezpečnější byla považována například varianta „jIRKa81548“. S háčky a čárkami buďte opatrní. V zahraničí, kde se používá klávesnice bez diakritiky, vám přihlášení můžou zbytečně zkomplikovat.

Dvakrát měř…

Stát se to může každému z nás, z ničeho nic se heslo z hlavy vypaří. Proto při zakládání
e-mailového účtu myslete také na případ zapomenutého hesla. Majitel schránky je jedinou osobou, která zná nastavené heslo. Nikdo jiný, ani provozovatel služby, jej zjistit nemůže. Ten se navíc musí řídit zákonem o listovním tajemství, takže i kdybyste mu přesně řekli, jaké e-maily ve schránce máte, nemůže ověřit, že jste skutečně právě vy majitelem onoho e-mailu. Proti ztrátě přístupu ke svému účtu se můžete chránit pouze nastavením alternativního kontaktu. Tím může být další e-mailová adresa nebo telefonní číslo, na které vám přijde nové ověřovací heslo, nebo výzva k vytvoření nového, pokud o něj sami zažádáte. Zabezpečit si vlastní schránku není nijak složité, stačí používat selský rozum a věnovat ochraně svých nejcennějších dat trochu pozornosti.

 

Seznam
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%