Ve dvou domovech seniorů
jde o život, říká ombudsman

Ve dvou domovech seniorů
jde o život, říká ombudsman

24. 10. 2012

Některá soukromá sociální zařízení pro seniory v Česku nesplňují ani minimální zákonné požadavky. Zacházení s klienty tam představuje reálné riziko pro život, zdraví i důstojnost člověka. Tvrdí to ombudsman Pavel Varvařovský.

Právníci Kanceláře veřejného ochránce práv zjistili špatné zacházení se seniory v Domově důstojného stáří Harmony v Lichově u Sedlčan ve Středočeském kraji. Nedbalost v péči a nezájem personálu o klienty zaregistrovala inspekce také v Domově se zvláštním režimem v Jevišovce na Břeclavsku.

Domov provozovaný v Lichově nedaleko Sedlčan nemá oprávnění poskytovat sociální ani zdravotní služby. Provozuje jej společnost Vedrana, vedená Martinem Maťhou. Přesto se domov pro 28 lidí prezentuje jako zařízení specializované pro seniory trpící demencí, pro důchodce po mozkových příhodách nebo lidi s Parkinsonovou chorobou.

"Způsob poskytování služeb je tam intuitivní a vychází z představ ředitele o péči o seniory. V zařízení nepracuje ani jeden zdravotník, všichni jsou laici," řekla Marie Lukasová, která kontrolu domova společně s kolegy provedla. Podle zjištění ombudsmanovy kanceláře ošetřovatelé pacientům svévolně podávají medikace, včetně tlumivých léků. Nedostatečná je péče o ležící klienty a ani chodícím pacientům personál neumožňuje pobyt na vzduchu. "Z dokumentace je patrný všeobecný úbytek váhy klientů, personál přitom nepřijal žádná opatření, aby takový stav řešil," zdůraznila Lukasová. Fungování Domova důstojného stáří Harmony představuje podle ombudsmana obcházení zákona a je trestné. Právníci jeho kanceláře proto podali u středočeského státního zastupitelství na vedení domova trestní oznámení.

Zárukou kvalitní péče a dobrého zacházení se starými lidmi však nemusí být ani registrace zařízení v Registru poskytovatelů sociálních služeb nebo v Registru zdravotnických zařízení. Příkladem je podle ombudsmana Domov se zvláštním režimem v Jevišovce na Břeclavsku. Tamní zařízení pro 53 klientů se specializuje na ošetřovatelsky náročné klienty. Není přitom schopen zajistit kvalifikovaný personál a náležitou úroveň péče.

"Ignorace problémů, jako jsou pády a zranění klientů, podvýživa a poruchy chování dementních pacientů svědčí nejen o neodbornosti, ale také o nezájmu personálu o svěřené klienty," uvedl Jiří Foral, který domov kontroloval. Seniorům podle inspekce není zajištěna ani minimální míra soukromí. Ochránce rovněž zjistil používání tlumících léků způsobem, který je v rozporu se zákonem. "Zařízení přijímá trvale na lůžko upoutané lidi, přestože nemá ani základní technické nebo procesní prostředky k zajištění péče o ně. Stejně tak přijímá i vozíčkáře, přestože prostředí domova pro jejich pobyt není přizpůsobeno," sdělil Foral.

Kontrola zároveň zjistila, že poplatky, jež klienti nebo jejich příbuzní za pobyt v zařízení platí, jsou přemrštěné a neodpovídají maximu, které zákon povoluje. "Smlouvy o péči podepisovali i klienti, kteří nebyli orientováni v čase ani místě," dodal Foral. V zařízení podle všeho navíc načerno pracovali dva lékaři - jeden z nich dojížděl z jedné z brněnských nemocnic a často ordinoval po telefonu, druhý byl zaměstnán v domově v rozporu se zákonem.

Domov se zvláštním režimem v Jevišovce provozuje společnost Seniorprojekt, zastupovaná jednatelkou Miluší Kupsovou, která domov zároveň vede. Klienty jsou většinou senioři přicházející z Brna.

domov pro seniory
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.