Dolomity si připomínají 150 let moderního horolezectví
Skalní masív Drei Zinnen leží v JIžním Tyrolsku na severu Itálie. Foto: IDM

Dolomity si připomínají 150 let moderního horolezectví

12. 8. 2019

Dolomity, hory ležící na severu Itálie, o kterých znalci říkají, že jsou nejkrásnější hory Evropy, si letos připomínají 150 let horolezectví. Do této historie se významně zapsali i Češi.

I když hory lidi přitahovaly odjakživa, základy moderního horolezectví byly ale položeny až v druhé polovině 19. století. V Jižním Tyrolsku považují za zlomové léto roku 1869, kdy vídeňský horolezec Paul Grohmann spolu s místními horskými vůdci Franzem Innerkoflerem a Peterem Salcherem zdolali během několika týdnů tři obtížné vrcholy, na které si do té doby netroufli ani ti největší odvážlivci. I z dnešního hlediska šlo o obtížné výstupy na Dreischusterspitze, Sassolungo a Große Zinne, tedy na prostřední a nejvyšší z trojice ikonických skalních zubů Drei Zinnen, které se staly symboly celého pohoří.

Trojice smělých výstupů Paulu Grohmannovi vynesla přezdívku král Dolomit a současně inspirovala další dobrodruhy z celého světa v hledání dalších, čím dál obtížnějších cest vedoucí na vrcholy zbylých štítů. V roce 1875 Grohmann vytvořil podrobnou mapu pohoří a od dva roky později publikoval knihu Wanderungen in den Dolomiten (Toulky v Dolomitech), které zájem turistů o oblast ještě zvýšily. V Jižním Tyrolsku byl založen alpinistický klub, hledaly se nové cesty, stavěly horské chaty a bujel zájem o služby profesionálních průvodců. Výročí vzniku moderního horolezectví si letos v létě Jižní Tyrolsko připomíná řadou kulturních akcí, které se konají v Sextenu a ve Valgardeně.

Do historie objevování nových výstupů se zapsali i Češi. Bratři Michal a Miroslav Coubalovi v roce 1988 vytvořili cestu Alpská růže na nejvyšší z vrcholů Drei Zinnen a o rok později Cestu na památku Claudio Barbiera. Vzdali tak hold belgickému horolezci, který zde tragicky zahynul v květnu roku 1977. Severní stěna štítu Große Zinne patří dodnes k extrémním výzvám i pro ty nejzdatnější horolezce.

Nejvýše laťku posadil Alexander Huber, když v roce 2002 vylezl Große Zinne severní stěnou bez jištění. Jeho výkon byl pozoruhodný nejen z hlediska z hlediska obtížnosti, ale i kvůli vlastnostem vápence, který se snadno láme a drolí.

cestování sport
Hodnocení:
(5.2 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%