Prázdninový tip: Telč, perla Vysočiny a město pohádek
Foto: autorka

Prázdninový tip: Telč, perla Vysočiny a město pohádek

18. 8. 2019

Telč, malebné město uprostřed Českomoravské vrchoviny, 30 km od rakouských hranic, v polovině cesty mezi Prahou a Vídní. Když poprvé navštívíte Telč, budete mít pocit, že jste se ocitli v pohádce, a nic na tom nezmění fakt, že na náměstí stojí místo kočárů zaparkovaná auta a místo šlechty se prochází turisté z celého věta. Atmosféře historického centra, které se nachází kolem náměstí Zachariáše z Hradce a je uzavřeno nádherným zámkem, to na kráse neubírá.

I to jsou kočáry

A protože na tváři města, jak tvrdí domorodci, se změnilo jen málo, můžeme i dnes obdivovat historické domy s malovanými štíty. Krásné fasády domů a dlouhá podloubí, poskytující v letních dnech chladivý stín, umocňují pohádkovou atmosféru. A co teprve návštěva telčského zámku, která vás přenese v čase o několik století nazpátek - do dob, kdy se po renesančním náměstí skutečně kočáry se šlechtou projížděly.

Telč ovšem není jenom zámek a krásné náměstí. Jsou to také příjemné procházky kolem tří rybníků, jež město obklopují, či posvátné ticho ve starých kostelích. Nebo se raději touláte přírodou? Můžete se vydat pěšky na nedaleký vrcholek Oslednice, kde se nachází rozhledna, nebo zvolit kolo a vyjet třeba na hrad Roštejn. Terén je takřka ideální a cyklotrasy výborně připravené.

Nejkrásnější pohled na Telčsko z ptačí perspektivy je však z horkovzdušného balónu.

Příprava na let

Kromě vyhlídkových letů nabízí Telč výletníkům projížďky na loďkách či rybaření. A protože jsme v pohádce, k vidění je i "zlatá rybka". Byly zde natáčeny např. firmy Až přijde kocour, Jak se budí princezny, Z pekla štěstí. Kdo jednou Telč navštíví, jistě bude souhlasit s tím, že je právem zapsána na Seznam světového dědictví UNESCO. Město nabízí návštěvníkům živé setkání se stavebními slohy minulého tisíciletí.

Z lodičky

Pro turisty – cyklisty se nachází v okolí Telče mnoho cyklistických tras, které vybízejí k návratu, protože projet nádherné okolí města během jednoho či několika málo dní se nedá.

Přítel nejvěrnější

V období letních měsíců vás pobaví bohatý kulturní program. Dostupná je autobusová i železniční doprava.

Zkrátka, máte-li cestu kolem, na chvíli zpomalte a zastavte se v Telči. Minout tohle město by byl učiněný hřích.
Příjemné zážitky i pobyt.

Soutěž: Prázdninový tip
Hodnocení:
(5.1 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.