Tip na výlet - rezervace SOOS u Františkových Lázní
Foto: autorka

Tip na výlet - rezervace SOOS u Františkových Lázní

11. 8. 2019

Letos při pobytu ve Františkových Lázních jsem se rozhodla podívat se po mnoha letech do rezervace SOOS. Dá se tam dojít pěšky asi 6 km po silnici (to jsem zavrhla, bylo dost teplo a není příjemné dávat pozor na projíždějící auta), je také možné si půjčit v lázních kolo. Jezdit na něm jsem se však v dětství nenaučila a nikdy jsem ho neměla. Tak jsem jela vlakem s přestupem v Chebu. Bohužel nebo bohudík na té druhé trati byla výluka a jezdil náhradní autobus. Tak jsem nemusela vystupovat v Novém Drahově a dovezli mě až do vesnice Kateřna, u níž se SOOS nachází. A zpátky jsem se projela autobusem po krajině až do Lubů a zpět do Chebu.

Myslím, že jste většinou o SOOSu slyšeli nebo ho i navštívili. Je to národní přírodní rezervace, která je evropskou raritou. Je to velké rašeliniště a slatiniště, kde vyvěrají minerální prameny, kdysi to i bublalo, jako kdyby měla vybuchnout sopka. Bohužel sucho na SOOSu podepsalo, takže místo bublajících vývěrů jsou jenom díry v zemi. Jedna kamarádka tam byla letos v květnu a napsala mi, že to tam bublalo, tak snad není všem dnům konec a budete mít při výletě více štěstí.

U vchodu do rezervace jsou dvě muzea, v jednom je mnoho vycpaných ptáků, z nichž jako pražské dítě moc neznám. Fotit se tam nedalo, vše bylo za sklem. Druhé muzeum v budově hlavní pokladny obsahuje modely dinosaurů a létajících ještěrů. Součástí je také záchranná stanice pro zraněná zvířata. Tam jsem jenom nakoukla, zvířata mi připadala smutná.

Pokud se dostanete do této části naší země, je dobré se tam vydat na výlet. Pro děti je tam zábava také, můžete se s nimi projet vláčkem po rezervaci, podívat se do muzeí, je tam i restaurace, kam se dá zajít na zmrzlinu, pivo, kávu, oběd, na co si vzpomenete.

Přikládám fotogalerii, kde jsou tabule naučné stezky, takže se můžete dočíst i podrobné informace.

Prázdninový tip
Hodnocení:
(5.1 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%