Gramofony jsou zpět,
jejich obliba zase roste

Gramofony jsou zpět,
jejich obliba zase roste

25. 10. 2012

Nostalgie a touha po kvalitnějším zvuku zvedají poptávku po gramofonech. Přístroje, které v posledních letech zažívají renesanci, se navzdory vleklé hospodářské krizi stále těší popularitě. Česká společnost SEV Litovel, která je největším evropským producentem gramofonů v kvalitě Hi-Fi, letos díky stoupající poptávce na zahraničních trzích plánuje, že zvýší meziročně výrobu o 28 procent na rekordních 50 tisíc těchto analogových hudebních zařízení s přenoskou.

„Krize ovlivnila prodej našich gramofonů jen velmi málo,“ uvádí ředitel společnosti SEV Litovel Jiří Mencl. Rostoucí prodej moderních gramofonů podle něho souvisí s tím, že éra CD disků, které měly vinylové desky z trhu nadobro vytlačit, pomalu končí. „Naopak ke gramofonu se vrací stále více lidí, kteří nacházejí zalíbení v poslechu hudby kvalitně reprodukované z klasických černých desek,“ míní Mencl. Gramofonové desky jsou méně skladné a náchylnější k poškození než kompaktní disky, po stránce hudební jsou ale podle odborníků nedostižné.

Hodně hudebních příznivců má také doma zásobu starých vinylových desek, které si po letech chtějí přehrát, takže nyní podle Mencla investují do moderních gramofonových přístrojů. Některá hudební vydavatelství začala vydávat gramofonové desky s novými nahrávkami, což podpořilo poptávku po gramofonech. „Našemu typickému zákazníkovi je přes 40 let,“ podotkl Mencl.

Společnost SEV Litovel gramofony prostřednictvím rakouského obchodního partnera prodává ve více než 60 zemích světa pod značkou Pro-Ject. Většina míří na zahraniční trhy, hlavně do Německa, Anglie a Ruska. Zájem v poslední době roste nejvíce v Kanadě a hlavně Spojených státech.

Prodejní ceny moderních gramofonů se dnes pohybují od 4000 korun výše, skutečně špičkové přístroje mohou stát i přes sto tisíc korun.

elektronika gramofony retro
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.