Zahrádkářské mýty: O zalévání
Ilustrační foto: pixabay.com

Zahrádkářské mýty: O zalévání

26. 8. 2019

Jak často se zalévají stromy a keře po podzimní výsadbě? Je nutné trávník zalévat každý den? I mezi zahrádkáři kolují nejrůznější mýty. Tady jsou některé z nich.

1. mýtus: Stromky a keře vysazené na podzim stačí zalít po výsadbě a pak už ne.

Skutečnost: Poslední roky je v půdě dost výrazný vodní deficit. Zem okolo výsadbové jámy si vodu postupně „vezme“ a nezahojené kořeny rostlin bez kořenového vlášení ji z půdy nevytěží. Vysazené rostliny by se měly zalévat opakovaně, ještě na podzim i po zimě, na jaře. Zálivka v době, kdy zem v zimě rozmrzne, též neuškodí, zejména u stálezelených dřevin.

2. mýtus: Zem ve výsadbové jámě je třeba zalít a ušlápnout, po zaplnění jámy ji opět pečlivě utlačit.

Skutečnost: V půdě by měl být zachován poměr pórovitosti, obsahu vody a vzduchu, přístup kyslíku. Přitlačením zalité země vytvoříme bahno, ve kterém není vzduch, ani žádné póry. Po důkladné zalití bez přišlápnutí zůstanou v zemině volné prostory po vodě, půda si částečně udrží svou strukturu, dýchá, přijímá kyslík, zbavuje se nevhodných plynných „zplodin“.

3. mýtus: Čím častěji zaléváme trávník, tím je lepší.

Skutečnost: Častá zálivka může naopak trávníku škodit. Nejhorší je časté zalévání malým množstvím vody, kterým dosáhneme nechtěného hlubokého růstu kořenů, a v období sucha hrozí celkové uschnutí trávníku. Od jara do podzimu zaléváme jednou týdně, nejlépe večer, kdy se voda tolik neodpařuje. Na každý metr čtvereční má přijít minimálně 5 litrů vody.

Vodou se musí nasytit celý horizont, ve kterém je kořenový systém. Při malém množství vody v trávníku ze směsi různých druhů a odrůd prosperují jen ty nejvíce konkurence schopné a mnohdy i plevelné rostliny, trávník tím opravdu trpí. Navíc delší doba ovlhčení bývá příčinou napadení trav houbovými chorobami.

 

Květoslav Mráček

 

 

 

zahrada
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%