Důchod, předčasný důchod nebo snad předdůchod? Jak se v tom vyznat?
Ilustrační foto: ingimage.com

Důchod, předčasný důchod nebo snad předdůchod? Jak se v tom vyznat?

29. 8. 2019

Důchodový věk se blíží. Po dlouhých letech v zaměstnání se už začínáte těšit, až s prací definitivně seknete. Ale co je vlastně nejvýhodnější? Předčasný důchod, předdůchod nebo normální starobní důchod?

Devětapadesátiletá Milena pracuje jako asistentka v advokátní kanceláři. Zjistila si, že důchodového věku dosáhne koncem roku 2023, což by jí docela vyhovovalo. Má však třiatřicetiletou dceru, která se vypracovala na vedoucí marketingu významné technologické firmy a před půlrokem se jí narodil syn Jakub.“ Dcera původně plánovala zůstat s malým doma co nejdéle, nyní ale stále častěji mluví o tom, že by se potřebovala do práce vrátit tak do roka, protože v její branži je velká konkurence a bojí se, že přijde o své pracně vybudované postavení. A taky naznačuje, že by bylo ideální, kdyby se o Jakuba starala vlastní babička,“ vypráví Milena, která Kubíka miluje a dceři by samozřejmě ráda pomohla. Uvažuje tedy, že by skončila v práci dřív. Je pravda, že je nepřetržitě zaměstnaná už od dvaceti let a vnuk rychle vyroste a ona by si ho ani pořádně neužila. Jaké jsou tedy její možnosti a nebude finanční ztráta takového kroku příliš citelná?

„Když někdo uvažuje o odchodu do důchodu v řádném či předčasném termínu, je nejlepší a nejjednodušší zajít se poradit na příslušnou okresní správu sociálního zabezpečení a nechat si podrobně vysvětlit a spočítat všechny uvažované varianty,“ radí daňový poradce Milan Zikmund. „Pokud má člověk penzijní spoření, určitě by měl požádat o konkrétní možnosti a výpočty i tam. Je třeba mít však na paměti, že ve výpočtech hraje významnou roli věk dožití, který naštěstí neznáme. Přesto z matematických modelů vyplývá, že například předčasný důchod se vyplatí přibližně polovině lidí,“ dodává daňový poradce.

Pravidla pro vyplácení důchodů procházejí zvláště v posledním desetiletí zásadními změnami, které určitě nekončí.  Jaká platí základní pravidla právě teď, v roce 2019?

Starobní důchod. Nárok na starobní důchod vzniká splněním 2 základních podmínek: dosažením důchodového věku a dosažením potřebných let důchodového pojištění. V současnosti platí, že u lidí narozených mezi lety 1936 až 1971 je určen důchodový věk podle roku narození a u žen se věk nároku snižuje dle počtu narozených dětí. Muži i ženy narození po roce 1971 dosáhnou důchodového věku v 65 letech. Pro ty narozené před rokem 1971 je nejjednodušší využít některou z mnoha internetových kalkulaček výpočtu odchodu do důchodu, které jednoduše po zadání základních údajů „vyplivnou“ přesné datum. Potřebná doba důchodového pojištění je nyní 35 let.

Předčasný důchod. Jsou situace, kdy lidé potřebují nebo chtějí do důchodu dříve. Mohou tedy využít tzv. předčasného důchodu. I v tomto případě však musí být dodržena podmínka potřebné doby důchodového pojištění. To, že se lidé dostanou k vyplácení důchodu dříve (max. o 3 až 5 let), je vykoupeno na druhé straně trvalým krácením sazby procentní výměry důchodu. Platí, že čím je delší doba do dosažení důchodového věku, tím je srážka větší. Asi nejdůležitější informací je, že po dovršení standardního důchodového věku se výše důchodu (pokud nebyl předčasný důchod přerušen) znovu nevypočítává.

Předdůchod. V předdůchodu jsou čerpány vlastní naspořené prostředky v doplňkovém penzijním spoření (minimálně 225 tis. Kč). Využít ho lze, pokud do nároku na důchod zbývá 2 až 5 let. V době čerpání předdůchodu platí zdravotní pojištění stát a od platby sociálního pojištění je předdůchodce osvobozen. Čerpání předdůchodu se nezapočítává do doby potřebné ke vzniku nároku na starobní důchod, takže uvažovat by o něm měl člověk, který už má potřebný počet let odpracovaný. Předdůchod je považován za dobu vyloučenou, což znamená, že výrazně negativně neovlivní výši osobního vyměřovacího základu, který je jedním z ukazatelů pro výpočet starobního důchodu.      

 

Renata Pavlíčková pro i60

 

 

 

 

důchody
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%