Že bych byla potrefená husa?
Foto: autorka

Že bych byla potrefená husa?

4. 9. 2019

Se zpracováním a zveřejněním toho tématu jsem váhala velmi dlouho.  Podnítilo mne k tomu, když jsem nedávno, poté, co jsem pochválila fotku na karuselu, náhodou mrkla na jeden diskusní příspěvek a objevila v něm vzkaz pro mne. Vzkaz v podobě rady. Nemůžu říct, že bych byla překvapena příjemně. Nevím, kolik takových vzkazů už bylo a přečetli si je jiní, zatímco já ne. Protože diskusní příspěvky zde většinou nečtu.

Než jsem přišla na íčko, v podstatě jsem nefotila. Tady mě to začalo bavit. Když jsem v počátcích nahlédla do diskuse k FD, usoudila jsem, že pro mne není a netýká se mne. Samé odborné výrazy, trochu čínština. Detaily k úpravám fotek. „Děkuji, nechci“, řekla jsem si, „zůstanu nadšeným amatérem“. Rovněž nevím, proč bych se měla já, laik, řídit názorem jednoho odborníka, byť zajisté dobře míněným, když vidím, že ani oni se neshodnou mezi sebou na tom, co je nejlepší; jaké bylo mé překvapení, když jsem si přečetla, že si dokonce fotky navzájem upravují. Co kdyby mi druhý vzkázal něco jiného? Nejmenovaná kolegyně vychází z toho, že všichni zveřejňují fotky, jak je nejlépe umí udělat, a proto přiděluje všem pět hvězdiček. Ač já tak nečiním šmahem, domnívám se také, že nikdo nedává na FD fotky podle Werichova známého „To je blbý, to se bude líbit“.

Mnozí z nás jsou v něčem odborníky, každý jistě umí něco lépe než druhý. Já jsem lingvista. V praxi íčka to znamená, že při čtení vidím každou chybu, gramatickou či pravopisnou, každou chybějící či nadbytečnou čárku, každý překlep, který kdo udělá. Nikdy by mne ale nenapadlo napsat např. „Boženko,  máš tam „mně“ místo „mě“. (Někteří si možná vzpomenou na ten humbuk, který jsem nechtěně vyvolala, když jsem upozornila redakci v její rubrice (!) na hrubku viditelnou na začátku zveřejněného článku.) Pokud je v názvu fotky na FD chyba nebo překlep, dělá mi trochu problém ji ocenit, i když se mi líbí. Ale nechci srovnávat nesrovnatelné – co je pro život důležitější, zda umět bezchybně fotografovat, či psát. Každému, co jeho jest.

Zdá se mi, že fotografování je zde některými lidmi přikládán příliš velký význam.  Toto není portál pro profesionální fotografy, je to portál pro lidi s různými zájmy a je dobře, že každý si tu může ten svůj najít a uplatňovat. Nehledejte, prosím, alibismus za tím, když napíšu, že to je názor nejen můj. Rozhovorů na dané téma jsem vedla s kamarádkami íčkařkami již několik a jednomyslně jsme se shodly.

Vážení a milí, kteří jste nebo se cítíte býti odborníky na fotografování, ctím a respektuji vaše znalosti a dovednosti. Na oplátku vás prosím, respektujte můj amatérismus. Nelpím na něm a nehodlám ustrnout ve svém vývoji, ale nemám ambice stát se profesionálkou. Děkuji.

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 28 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

24%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

13%