Jeseník 2019
ilustrační foto: pixabay.com

Jeseník 2019

11. 9. 2019

Už jsem tam byl několikrát. Letos to bylo o to zajímavější, že doprava penzisty železnicí byla jenom za 77 korun. Je to 270 kilometrů daleko. Každý rok tam něco zbankrotuje, letos dvě hospody a jediná trafika. Z hospody udělali hernu pro děti, nevětranou! Lázně jsou nekuřácké, jsou tam jen tři body vyhrazené kuřákům. V roští. Jeden bod s lavičkami, připomínal zátiší pro bezdomovce. Kolem byly střepy. Raději jsem pokuřoval načerno, mezi odpadkovými kontejnery.

Zdejší lázeňské kočky byly letos vyhubeny. Pivo tu měli i pro cyklisty, méně alkoholické. Já jsem tu pil kvasnicové, i když se jmenuji Nekvasil. Za jeden parkovací den auta se účtovalo 350 korun!

POČASÍ

Je tu drsnější než jinde. Ze slunečna přejde do pár minut do strašlivého deště, s hromy a blesky. Pak zase vyjde slunce.

PACIENTI

K zvláštnostem patřil Krátkonožka, měl nejen kratší nohu, byl ještě nahluchlý. S oblibou postával ve středu vozovky. Autobusák na něj musel několikrát troubit. Pacientky byly nezajímavé, smutné.

Zajímavá byla slepá pacientka, s vodící čubou. Hudba k této proceduře mi připomínala bublání močůvky. Když jednou při proceduře vypnuli elektřinu, dal jsem s ní řeč. Ptal jsem se jí, zda ji převede bezpečně přes psí lejno, na chodníku? Prý to zvíře se mu vyhne, paničku ale na něj přímo navede! Rozjímal jsem o tom, došel jsem ke dvěma závěrům. Buď byla čuba nedostatečně vystudovaná nebo to dělá paničce naschvál.

Nevidomá nás jednou udivila. Rozdávaly se banány, zadarmo. Byla u mísy první a zrak se jí asi navrátil? Perfektně hbitě a jistě si nahrabala plné hrstě, na mě zbyl jenom jeden!

Moravský pacient byl pořád ožralý. Při sportovním běhu padl na beton a zpřerážel si žebra. Odvezli ho do nemocnice.

Útlocitné paničky si stěžovaly na málo teplou vody. Musel k ní přiběhnout údržbář.

BYDLENÍ

V Priessnitzu bylo prvotřídní, s ledničkou a televizí. Každý den přicházely uklízečky a po pár dnech nám převlékaly postele.

KULTURA

Byla propracovaná, bývaly koncerty a přednášky.

Dvakrát týdně pořádali URNOVÝ BÁL. Říkali jsme tomu proto tak, že tam tančili jen staří lidé. Některé tanečníky musela odvážet přímo z parketu sanitka! Při kolonádních koncertech sedící paničky kmitaly nožkami. Jeden z hostů nám tu i denně dopoledne zazpíval, s doprovodnou hudbou z magneťáku.

OLOMOUCKO
Udivilo mne množství mladých lidí a jejich malých dětí. To v Praze vidět není. Místní lidé rádi odpovídají, květnatě, ale dlouze. Mají ale viditelnou vadu, mají vyhnilé přední zuby. Mají dlouhé zpytavé pohledy, až jsem z nich měl kuřácký stihomam!Rádi tu počítají knihy. Muži tu mají drsné rysy.

Už tu není vidět chudobu, obyvatelstvo je dobře ostříhané a vkusně načesané. Bohatne to tu.

KUŘÁČTÍ PŘÁTELÉ

My kuřáci jsme se bavili a měli radost ze života. Smáli jsme se hlasitě, až ženská ze vzdálené budovy řvala, řvete tam už od rána!

I já jsem vyprávěl šťavnaté pražské vtipy. Moc se líbily, říkali mi Milošku i Miloušku. I nejnoblesnějším paničkám se líbily mé sprosté vtipy. Neurazily se.

Zajímavý byl francouzský legionář Ondra. Bylo mu 25 let a dálkově, za své peníze, si studoval maturitu. Měl za sebou dva měsíce přijímače do francouzské legie. Neměl tam soukromí, ani volný čas. Odešel. Pak se mu nelíbilo ani v naší armádě.

Druhá osobnost byla Holokaustová. S oblibou psala články o hrůzách holokaustu. Tvrdila, že ona je křesťanka.

KUŘÁČTÍ NEPŘÁTELÉ

Útočili na nás jako na čarodějnice! Pokuřoval jsem si na balkoně a vánek zavanul dým i na jiný balkon. Cítil jsem se jako v Monte Carlu. Ozval se náhle zoufalý výkřik. Rakovinu na tebe, kuřáku zasr.nej!

Za kouření v parku mě seřval i předškolák s matkou. Požíral zrovna oplatku a začal se jí dusit. Matka ho bušila do zad a křičela, kuš, kuš, kušuj!

Močící protestující bydlela o patro výše. Dým jí pronikal nahoru. Tak se vymočila na ten svůj balkon a moč tekla dolů na můj. Po ní tam pak bydlela laserová nekuřačka. Pálila mě laserovým paprskem. Uhýbal jsem.

Příští rok asi poletím do levné Afriky. Tam se ještě smí jíst, pít a kouřit!

 

                                           

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

13%