Dobří andělé se vracejí!     (2. část)

Dobří andělé se vracejí! (2. část)

13. 9. 2019

Před třemi lety našli lékaři nyní pětiletému Rudovi ze Zlína zhoubný nádor jater. Většinou jde s dítětem do nemocnice maminka a tatínek vydělává peníze pro všechny, ale tady to nebylo možné, neboť Rudíkova matka byla v posledním trimestru těhotenství. Do nemocnice tedy musel s Rudou otec a zvlášť po narození dcery se situace rodiny stala naprosto kritickou. Pomohla nadace Dobrý anděl, jemuž každý měsíc posílá finanční příspěvek víc než sto tisíc našich spoluobčanů. Dohromady přes 20 miliónů měsíčně! Dobří andělé pomáhají rodinám, kde se vyskytlo onkologické onemocnění nebo u dítěte i jiné závažné onemocnění, a které se vlivem této nemoci dostaly do finanční tísně. Pokračujeme ze včerejška.

 

Příběh Petra a Honzy

Kdo za tím vším vlastně je? Kdo spustil a udržuje tento charitativní stroj na peníze? Kdo měl ten nápad, tu odvahu a taky ty peníze, aby všechno nastartoval?

Tak jak v mnoha jiných případech, byli to čeští podnikatelé, kteří se pomocí vlastních schopností a poctivého podnikání dostali na vrchol podnikatelských úspěchů (podobných máme desítky, jen se o nich málo píše!).

Petr Sýkora a Honza Černý jsou zhruba pětačtyřicátníci. Jak se píše na webu, začali jako studenti prodávat kancelářské potřeby. První dodávky papíru nosili zákazníkům v batohu. Dařilo se jim hlavně proto, že to uměli a chtěli dělat naplno.

Ve většině zemí Evropy mezitím rychle rostla původně americká velefirma s kancelářskými potřebami, která se jmenuje Office Depot. Je evropskou jedničkou v poskytování kancelářských produktů a služeb s více než 6 000 zaměstnanci. I u nás ji snadno najdete. No a povedlo se to, že Petr s Honzou prodali v roce 2006 svůj úspěšně fungující Papirius této společnosti. Jenže, na rozdíl od mnoha jiných, neukryli se s penězi na exotických ostrovech, aby si tam v klidu utráceli řádně vydělané peníze. Naopak. Dvacet pět miliónů korun vložili do nadace, kterou sami založili, na podporu rodin s onkologickým onemocněním. Z těchto peněz se platí celá režie nadace a právě proto všechny vaše peníze opravdu přijdou těm, kteří je potřebují. (Jen si vezměte, kolik peněz se ztratí na cestě z Bruselu do ČR proto, že miliardy spolkne celá nabobtnalá česká administrativa. Například jen z jednoho operačního programu, jménem Zaměstnanost, na to jdou 3 miliardy korun, z programu pro životní prostředí miliarda atd. A to nepočítám všelijaké podvodníky, kteří se snaží vysosat evropské dotace neoprávněně…)

A zas jen tak mimochodem: spoluzakladatelem této nadace je Andrej Kiska. Ano, předchozí slovenský prezident. Udělal totiž na Slovensku něco podobného, jeho „dobrý anjel“ vzlétl dokonce asi o pět let dříve než ten český, ale to nic neubírá na významu činu Petra a Honzy. Osobně jsem rád, že nás Slováci zase něco naučili - viz https://dobryanjel.sk/.  

Český Dobrý anděl se poprvé rozletěl 8. listopadu 2011. Na konci letošního srpna už celkově vybral neuvěřitelnou jednu miliardu! Převážně od jednotlivců, jako jste vy nebo já. Tak jako jednotlivé hlasy ve volební urně, osamoceně zcela bez váhy, utvoří při konečném sčítání statisíce hlasů pro určitou politickou stranu, aby ji dostaly do parlamentu a do vlády, tak jednotlivé dvoustovky a pětistovky od dobrých andělů se každý měsíc slijí v těch více než dvacet milionů, aby ulehčily život tisícům rodin.   

 

Příběh dvou Michael

Budeme vědět, komu jsme přispěli? Ano. Kdysi jsem přispěl a sleduji celý ten šílený příběh, jak jej průběžně popisuje maminka nemocné Michaely. Pochopitelně jsem ji dosud nekontaktoval, mým úkolem bylo pouze posílat peníze. Psaním tohoto článku se situace mění, já napsal mamince malé Michalky a ona souhlasí, abych poslal dál následující řádky. Před třemi lety se peníze dostaly do rodiny tehdy sedmileté dívenky, která prodělala dětskou mozkovou obrnu s velmi vážnými důsledky, které vyžadují celodenní péči a stát všechny náklady na život a léčení nepokryje. Rehabilitace byla celkem úspěšná, ale přidala se těžká skolióza a další komplikace.

Už v lednu její maminka psala: „Michalka je krátce po zavedení PEGu. Čeká ji velmi náročná operace páteře a PEG byl podmínkou. Hodně zvracela, takže i kdyby operaci nepodstoupila, bylo nám to doporučeno. Ve škole jsme tento školní rok byly snad jen dvakrát, protože většinu času jsme byly buď v nemocnici nebo nemocné.“

Musel jsem si najít, co to je PEG. Je to umělý vstup do žaludku. Hadička začíná na kůži bříška a vede do žaludku. Umožňuje přímé podávání umělé výživy nebo mixované potravy. Na titulním snímku malou Michalku vidíte. V prosinci jí bude deset, na snímku ještě o něco méně. Její babička je ochrnutá na levou stranu těla, má roztroušenou sklerózu a tak těm dvěma těžko pomůže.  

„Moc si vážíme pomoci, kterou díky Dobrým andělům dostáváme,“ pokračuje máma Michaela. „Můžeme si dovolit častější rehabilitační pobyty a lázně, popřípadě ušetřit na nějakou rehabilitační pomůcku. Ze srdce Vám obě děkujeme a přejeme všem hodně zdraví.“

V poslední zprávě mi maminka píše: „I když má Miška těžké postižení, je to neuvěřitelně veselá a živá holčička, která se raduje z každého okamžiku. I když teď téměř půl roku několikrát denně zvrací a pořád jí chybí 1,5 kg do 16 kg, aby mohla jít na operaci páteře.“ Teď začala dokonce „chodit do školy“. Lékař jí povolil jednou za 14 dní na jednu hodinu… 

Bojuj, Miško, jednou se to třeba otočí!!

♣ ♣ ♣

Co dál? No, zvažte, co jste si přečetli. Třeba se rozhodnete stát se dobrým andělem. Dejte, kolik chcete a můžete. 500 nebo tisíc jednorázově? Či 200 každý měsíc? To je věc každého z nás a plně chápu, že pomoc potřebují i jiní: lidé, zvířata, příroda. Někdo raději podpoří zdravé sportovce, někdo osiřelé kočky a někdo nemocné děti. 

„Je to psychicky velmi náročné…“ říkají často rodiče malých pacientů. Těžko si umíme představit, co se skrývá pod těmito pěti slovy. Kolik péče, starostí a strachu. Ví to snad jen ten, kdo sám o někoho celodenně pečuje.

Většina příběhů, o nichž vím, ještě neskončila - ani dobře ani špatně. Jsou to otevřené příběhy, které se někdy vyvíjejí stále a stále k lepšímu až do úplného vyléčení, třeba hned po dvou letech, a někdy se stav nemocného časem zhorší, pak zas na čas zlepší, přibývají další nemoci a komplikace, naději střídá zoufalství a naopak… Každá pomoc těmto rodinám má smysl. Každá koruna se v nadaci Dobrý anděl spojuje s dalšími a společně vytvářejí ten nepřetržitý proud pomoci.

Jak už jsem včera napsal, účet Dobrých andělů má číslo 8001008 / 5500 v Raiffeisenbank. Nadace Dobrý anděl však doporučuje, aby se zájemci nejdřív registrovali na www.dobryandel.cz/registrace, protože díky tomu získají přístup do Andělského účtu a uvidí, komu pomáhají.  Pokud pošlete částku bez registrace přímo na účet, nevadí to, avšak neuvidíte,komu jste pomohli.

Můj příběh
Hodnocení:
(5.2 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

24%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%