Pan Úvěr nebo paní Půjčka
Ilustrační foto: pixabay.com

Pan Úvěr nebo paní Půjčka

14. 9. 2019

Najít tu pravou (nebo pravého) není právě snadné. Liší se nejenom jmény, ale i podmínkami a stejně jako u lidí platí, že i když je každý jiný, to základní mají společné.

Půjčení peněz není zadarmo. Musíme vždycky počítat s tím, že kromě částky, kterou si půjčujeme nyní, bude nutné zaplatit i úroky a většinou také poplatky. Abychom získali představu, jaká je skutečná cena půjčky, musíme si nejprve zjistit

1) jak vysoká bude úroková sazba a jak bude počítána (zpravidla v procentech z poskytnuté částky za rok, tedy např. 14 % p. a.)

2) jaké a jak vysoké budou související poplatky (poplatky mohou být účtovány za samotné poskytnutí půjčky, za její předčasné splacení, za vystavení určitých dokumentů nebo souvisejících potvrzení)

3) jak vysoká bude RPSN (roční procentní sazba nákladů), která nám ukazuje, kolik nás půjčka bude ročně stát, když dohromady spočítáme úroky, poplatky a další nutné náklady, které poskytovateli půjčky musíme uhradit

U všech těchto údajů samozřejmě platí, že čím jsou vyšší, tím je úvěr dražší. Než si peníze půjčíme, musíme si odpovědět na otázku, zda budeme schopni vypůjčenou finanční částku včetně úroků a všech poplatků v dohodnutých termínech splácet.

Pokud tomu tak není, měli bychom se s poskytovatelem dohodnout na takových podmínkách, o kterých víme, že je budeme schopni splnit. Jestliže tato dohoda není možná, je třeba se znovu zamyslet nad tím, zda právě takovou půjčku/úvěr chceme a potřebujeme a zda by nám jiná banka nebo jiný poskytovatel úvěrů mohl nabídnout půjčku za podmínek, které nám budou vyhovovat.

To vše je nutné promyslet dříve, než smlouvu o poskytnutí půjčky/úvěru uzavřeme.  Smlouva musí být uzavřena písemně a celou, včetně všech jejích příloh, je nutné si přečíst ještě před tím, než ji podepíšeme. Jakmile je smlouva uzavřena, platí pro nás dohodnuté podmínky. Pokud je nesplníme (splátky budeme posílat opožděně, v nižších částkách nebo vůbec), dostaneme se do prodlení, které nám kromě vyšších úroků (tzv. úroků z prodlení), může přinést i další nepříjemnosti.

Pokud si chceme půjčit peníze, musíme vždy zvážit, zda si půjčku/úvěr za nabídnutých podmínek a za jejich skutečnou cenu můžeme dovolit, zda se z paní Půjčky, či pana Úvěru v budoucnu nestanou nevítaní hosté.

Pro získání informací o podmínkách konkrétní půjčky/úvěru je třeba se vždy dotazovat tam, kde si peníze chceme vypůjčit.

 

Česká bankovní asociace

 

 

 

 

 

peníze půjčky a úvěry
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

24%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%