V Uherském Brodě vybuchla archeologická bomba
Foto: Archeologické oddělení Slováckého muzea

V Uherském Brodě vybuchla archeologická bomba

27. 9. 2019

Nejen archeologové Slováckého muzea se radují. V Uherském Brodě byl nalezen hrob vysoce postaveného Římana, velmože z období starší doby římské.

Objev prokazuje, že legionáři ve druhém století našeho letopočtu při svých výbojích na sever dorazili nejen na Slovensko, ale že se jim podařilo překročit pohoří Bílých Karpat na Moravu.

Ne náhodou se v polích v okolí Uherského Brodu každoročně po žních objevují v polích postavy, které zdánlivě bez důvodu chodí z jednoho konce na druhý. Při bližším úhlu pohledu zjistíme, že mají v ruce tyč, detektor kovů a hledají pod zemí ukryté poklady. Těmito místy v minulosti procházely mnohé armády a národy, ne vždy s dobrými úmysly. V nedalekém Trenčíně se do dnešních dnů dochoval na skále nápis, dokládající, že až sem došli legionáři Říše římské (vzácnou památku je možné zhlédnout ze schodiště elegantního hotelu Elisabeth. Ano, název souvisí s osobností rakouské císařovny Elisabeth, známé Sissi). Na břehu majestátní řeky Váhu, údajně rád sedával a tvořil své eseje vojevůdce a myslitel Marcus Aurelius, když zde pobýval v čase Markomanských válek (l. p. 166 až 180). 

Uherskobrodským archeologům se nyní díky všímavosti bagristy podařilo zajistit objev, který prokazuje přítomnost Římanů i na moravské straně podhůří Bílých Karpat. „Jde o historicky první nález velmože ze starší doby římské na území Moravy,“ potvrzuje Tomáš Chrástek, vedoucí archeologického oddělení Slováckého muzea v Uherském Hradišti. Stalo se tak díky  stavebním dělníkům, kteří budovali dešťovou kanalizaci související se stavbou nového autosalonu. Při zasypávání výkopu se pozornému bagristovi zatřpytil v lžíci bagru neobvyklý předmět. Dál už vše probíhalo, jako v dobrodružném filmu. Na místo se po oznámení nálezu neprodleně vydali archeologové a ti předmět určili jako bronzovou pánev ze starší doby římské. Ve vybagrované zemině se ještě podařilo najít i bronzovou naběračku, která s pánví tvořila jeden soubor.

Jistě k nevelké radosti stavební firmy byl zahájen záchranný archeologický výzkum. Po odkrytí další zeminy se objevily pruhy zetlelého dřeva. Rýč a krumpáč vystřídaly špachtle a štětečky.  Po několika hodinách se archeologům podařilo odkrýt pohřební místo bohatého velmože z doby římské. Na nohou měl nasazeny bronzové ostruhy, oděv sepnut bronzovými sponami. U pasu měl bronzový nůž a jehlici. Další milodary byly uloženy ve výklenku za hlavou velmože, bohužel byly narušeny lžící bagru. Podle Tomáše Chrástka vše nasvědčuje tomu, že mrtvý byl do hrobu uložen počátkem druhého století našeho letopočtu. Není vyloučeno, že se podle bohaté hrobové výbavy jednalo snad i o vládce celého širšího regionu. A protože tyto předměty rozhodně nebyly místního původu, ale byly vyrobeny na území římské říše, jde o naprostý unikát!

 

Alena Kučerová pro portál i60

 

historie prehistorie
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.1 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%