Pozor na pirátský program,
který bude chtít výkupné

Pozor na pirátský program,
který bude chtít výkupné

29. 10. 2012

Pirátský program s názvem ransomware zamyká uživatelům počítače a neoprávněně požaduje peníze za odblokování. Ty se strhnou po zavolání na prémiovou linku. Varuje před tím antivirová společnost AVG.

Trojský kůň zamkne uživatelův počítač a za jeho zpětné odblokování požaduje po uživateli peníze. Často se ransomware vydává například za hlášení tajné služby či policie nebo varuje, že byl počítač napaden virem, a za poplatek nabízí řešení. 

Poté, co je počítač zablokovaný, je uživatel v české verzi programu vyzván, aby odeslal sms s kódem GP_698948 nebo tento kód sdělil telefonicky na čísle 9000999. To je zpoplatněné částkou 99 Kč. Následně by měl uživatel obdržet kód na odblokování. Podle zjištění AVG je správný kód pro odblokování "SoNNy".

V posledním čtvrtletí se také zejména v mobilních telefonech na platformě Android šířil škodlivý software známý jako Zitmo (neboli Zeus-in-the-Mobile). Ten se bez vědomí uživatele dostane do jeho mobilního přístroje, který postupně nenápadně předá do rukou kyberzločince. Kyberzločinci to umožní ukrást přístupová hesla do internetového bankovnictví a vybílit uživatelův účet.

"Zitmo není novým škodlivým kódem jako takovým, ovšem způsob, jakým ho kyberzločinci používají, nám potvrzuje, že vzrůstá trend útoků pomocí sociálního inženýrství, díky němuž se kyberzločinci lépe vžívají do zvyků uživatele," uvedl Tony Anscombe z AVG.

počítače
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.