Revma netrápí jen starší lidi
Ilustrační foto: ingimage.com

Revma netrápí jen starší lidi

12. 10. 2019

12. října je světovým dnem revmatoidní artritidy, nemoci, které se u nás říká revma. Ta se netýká jen starších lidí, mohou jím trpět i děti. V Česku trápí sto tisíc lidí, na jejichž léčbu se vynakládá 340 milionů korun ročně. 

Revmatoidní artritida se nejčastěji objevuje mezi 40. a 50. rokem života, může ale postihnout i malé děti či dvacátníky. Revmatem podle statistik trpí dvakrát až třikrát častěji ženy. Z celkového počtu nemocných je téměř 18 000 žen. Přesná příčina nemoci není známá. Odhaduje se, že za jejím vznikem stojí jak dědičné, tak vnější faktory, z nichž zásadní je především kouření. Spouštěčem nemoci je pak podle všeho infekce, která u vnímavého člověka zaktivuje imunitní systém.

Příznaky artritidy
Mezi první projevy artritidy patří typická ranní ztuhlost. K ní se později přidává bolest, prohřátí a otok nejčastěji drobných kloubů končetin, které jsou citlivé na pohmat. Postižené klouby omezují pacienta v pohybu, s postupujícím zánětem se deformují, což může skončit až trvalou invaliditou. Artritida sice postihuje primárně klouby, může ale zasáhnout i jiné části těla – kůži, oči, plíce nebo ledviny. Významně také zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. Je rovněž spojena s vyšší úmrtností a udává se, že nemocným zkracuje život v průměru o 10 let.

Léčba revmatu
Revmatoidní artritidu nejde vyléčit, včasnou diagnózou lze ale zahájit léčbu, která pomůže zpomalit postup nemoci a zabránit trvalým následkům. Léčba by měla být komplexní a zahrnovat jak farmakologické, tak i nefarmakologické postupy. Mezi ně patří především úprava životního stylu, pravidelné cvičení, které pomůže zachovat pohyblivost kloubů a vhodné je i používaní ortopedických pomůcek. Z farmakologických postupů představují v posledních letech významný přínos v léčbě především biologické léky.
Světový den artritidy, který každoročně připadá na 12. října, má za cíl poukázat na důsledky této nemoci, důležitost její včasné diagnostiky a na nové možnosti léčby. Ta je náročná. „Klientů s revmatoidní artritidou je ve srovnání s předchozími roky stejně, ale náklady pojišťovny na jejich léčbu každým rokem rostou. Zatímco před třemi lety jsme na léčbu artritidy vynaložili 278 milionů korun, loni to bylo o 61,6 milionů více, celkem tedy téměř 340 milionů Kč. Největší část nákladů – více než polovina – jde na léky,“ říká tisková mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra Hana Kadečková.

zdraví
Hodnocení:
(5.5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%