Sloučit zdravotní pojišťovny? Odboráři nesouhlasí
Ilustrační foto: pixabay.com

Sloučit zdravotní pojišťovny? Odboráři nesouhlasí

9. 10. 2019

Ve vypjatých debatách o tom, zda je či není české zdravotnictví v krizi a kolik miliard navíc se v něm má příští rok rozplynout, se na přetřes vracejí také úvahy o sloučení zdravotních pojišťoven do jedné obří státní instituce. K těmto návrhům je však ministerstvo zdravotnictví zdrženlivé a zástupci odborů je odmítají.

Naposledy se pokusil vrátit téma slučování zdravotních pojišťoven do hry šéf komunistů Vojtěch Filip, podle kterého by se mělo začít rozpuštěním Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra a Vojenské zdravotní pojišťovny ve VZP. „Tímto krokem se přiblížíme naší myšlence existence jediné zdravotní pojišťovny,“ uvedl Filip po jednání se zástupci krizového štábu zdravotníků. Mezi požadavky štábu však slučování pojišťoven nefiguruje a proti podobným návrhům se začínají ozývat kritické hlasy.

„Se zrušením zaměstnaneckých a oborových pojišťoven nesouhlasím. Mají zřejmé opodstatnění. Jedině ony dokážou zohlednit potřeby konkrétních profesních a zaměstnaneckých skupin ve zdravotní péči i prevenci,“ argumentuje předseda Odborového svazu státních orgánů a organizací Pavel Bednář.

Záměry komunistů nepadají na úrodnou půdu ani u předsedkyně Českomoravského odborového svazu civilních zaměstnanců armády (ČMOSA) Renaty Kořínkové. „Z hlediska zájmů zaměstnanců nemá existence jedné zdravotní pojišťovny logiku. Taková instituce se z podstaty nemůže nijak specializovat a na nikoho zaměřit. Vznikne-li jedna pojišťovna, bude se muset snažit vyhovět všem skupinám a ve skutečnosti nevyhoví nikomu,“ soudí šéfka ČMOSA.

Systém jedné velké Všeobecné zdravotní pojišťovny a takzvaných zaměstnaneckých pojišťoven, které tvoří jakousi její protiváhu, se v Česku ustálil v 90. letech minulého století. Původně fungovalo na trhu dokonce 27 pojišťoven, které však postupně zanikaly a fúzovaly. Nakonec jich zůstalo sedm a celý systém funguje při tomto počtu minimálně v posledních deseti letech stabilně.

Komunisté v návrzích na vytvoření jedné pojišťovny argumentují také údajnou úsporou provozních nákladů. Ty však v případě českých zdravotních pojišťoven patří k nejnižším na světě, mohou na ně podle zákona použít jen tři procenta z příjmů. Stejná tři procenta by musela vydat i případná jediná zdravotní pojišťovna, která by však musela obsloužit všech 10,6 milionu obyvatel.

zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%