Online senioři
Ilustrační foto: ingimage.com

Online senioři

12. 10. 2019

Informační technologie přestávají být pro dříve narozené tajemným krajem, v jehož zákoutích se okamžitě ztrácejí.

Mnozí si už minimálně základy používání moderní techniky osvojili, někteří se v jejich ovládání mohou směle měřit s mladšími, kteří by bez mobilu a počítače během několika minut snad přestali i dýchat.

Tytam jsou časy, kdy se příslušníkům starší generace pletla slova internet a fernet, na síti dokázali tak leda pozorovat pavouka a mobilní telefon byl přístroj, který se dal přenést z místnosti do místnosti, tedy pokud byla šňůra dostatečně dlouhá... Dokladem toho, že se doba opravdu změnila, je už to, že čtete tenhle článek, přitom možná máte zároveň rozepsaný mail, v mobilu pozorujete příspěvky na sociálních sítích a chystáte se koupit elektronicky třeba lístky do divadla.

Jaký je tedy skutečný stav zapojení seniorů do on-line světa? K odpovědi využijeme některé závěry ze šetření, která pravidelně provádí Český statistický úřad.

V roce 2018 měly počítač již téměř čtyři pětiny českých domácností, obdobný počet měl i přístup na internet. U důchodců byl doma počítač a přístup na internet ve čtyřech případech z deseti.

„U mladších věkových kategoriích už nepřibývá počet uživatelů, protože většina internet používá řadu let, u starších ročníků je vývoj dynamičtější,“ řekl Martin Mana z Českého statistického úřadu. Podíl osob nad 65 let, které používají internet, stoupl z 19 % v roce 2013 na 38 % v roce 2018. Mezi osobami v předdůchodovém a mladším důchodovém věku (55-64 let) jich používala internet v roce 2013 o něco více než polovina, dnes jsou z nich online už tři čtvrtiny. Ještě i v roce 2018 v seniorských domácnostech jasně převládaly počítače stolní.

Mezi informačními a komunikačními technologiemi dominuje dlouhodobě používání mobilního telefonu. Ten v Česku momentálně využívá 96 % jednotlivců starších 16 let. I mezi seniory je to již 9 osob z 10. Rozšiřování řad uživatelů tak lze v posledních letech zaznamenat prakticky už jen u osob v nejstarší věkové skupině nad 65 let.

Zatímco mladší lidé dávají přednost chytrým telefonům s operačním systémem, které v mnohých funkcích plně nahrazují počítače, senioři a lidé předdůchodového věku mají v oblibě klasické telefony bez operačního systému. Zatímco mezi osobami ve věku 16-24 let používá chytrý telefon 95 %, mezi seniory nad 65 let si k němu našlo cestu zatím 14 %. Naopak klasický tlačítkový telefon používá 77 % osob nad touto věkovou hranicí.

Díky rozmachu chytrých telefonů rapidně přibývá uživatelů, kteří používají svůj telefon k přístupu na internet. Zatímco v roce 2010 se z mobilního telefonu připojovala na internet pouze 4 % jednotlivců, během následujících osmi let vzrostl jejich podíl na 58 %. Ze skupiny nad 65 let se připojuje přes mobil každý desátý. Spoléhají se přitom hlavně na připojení přes bezdrátovou síť Wi-Fi. Více než mladší ročníky by měli dbát na ochranu svých telefonů pomocí antiviru nebo nějakého bezpečnostního softwaru.

Ještě v roce 2008 se čeští senioři s evropským průměrem v oblasti užívání internetu vůbec nemohli srovnávat. Průměrný počet evropských uživatelů internetu mezi 65 a 74 lety (jedinců, kteří použili internet alespoň jednou za poslední 3 měsíce) byl totiž 2x vyšší, než těch českých. V posledních pár letech se však čeští senioři v této věkové kategorii na své evropské kolegy téměř dotáhli.

I přes rozhodně pozitivní uvedené údaje je zjevné, že ještě nějakou dobu potrvá, než se internet stane běžnou součástí domácností důchodců. Věřme, že se nebude prohlubovat „digitální“ propast mezi lidmi, kteří přístup k informačním technologiím mají, a těmi, kteří jimi opovrhují nebo se jich obávají.

 

Jiří Pekárek

 

 

 

 

internet
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

13%