Začít se v seniorském věku učit hrát na hudební nástroj? A proč ne?
Ilustrační foto: ingimage.com

Začít se v seniorském věku učit hrát na hudební nástroj? A proč ne?

17. 10. 2019

Začít se učit hrát na hudební nástroj? Nejspíš se vám vybaví školačka brnkající na piáno. Před pár desetiletími jste možná takovou školačkou byli. Pokud si ale myslíte, že výuka hry na hudební nástroj je jen pro děti, pak je na čase toto mínění změnit.

Je mnoho důvodů, proč se i starší lidé rozhodnou přibrat do svého života i trochu hudby.

Hudba znamená pro váš mozek asi to, co pravidelné tělesné cvičení a sportování pro vaše tělo. Podle vědců většina aktivit v jednu dobu zaměstnává pouze několik částí mozku. Avšak hra na hudební nástroj představuje pro mozek přímo symfonii aktivit. Takže pokud máte zájem udržet si mozek svěží i po další roky, zkuste odložit dálkový ovladač k televizoru a vzít si třeba paličky nebo ukulele.

Výběr nástroje je odrazem vaší osobnosti. Nutili vás jako dítě hrát? Mnozí se setkali s hudbou až ve školním věku, při poslechu gramofonových desek nebo rádia. Jiní však byli mnohdy příliš ambiciózními rodiči nuceni hrát na piáno nebo na housle. Není to nic špatného, seznamovat děti s hudbou. Avšak přiznejme si, že mnozí z nás opustili dětství s apatií, ne-li přímo s odporem k provozování hudby. Být nucen hrát zlikvidovalo veškerou radost z hudební aktivity.

Nyní, když je vám přes padesát nebo přes šedesát, je situace jiná. Je nějaký nástroj, který vás vždy fascinoval? Chtěli jste vždy hrát třeba na bicí? Nebo jste měli idol v některém kytaristovi ze známé skupiny? Chtěli byste si vyzkoušet být "dýdžejem"? Třeba je teď právě čas to uskutečnit.

Učit se hrát na nějaký hudební nástroj je také velkou příležitostí se seznámit s lidmi, představuje to určitou sociální perspektivu v době, kdy mají děti své vlastní rodiny, kdy se někteří z nás rozvedli či ztratili partnera. Může to být skvělý způsob, jak se dostat do společnosti, jak poznat nové lidi. Na začátku bude vaše hlavní interakce s učitelem. Po nějaké době však začnete poznávat další muzikanty, kteří s vámi sdílejí zápal pro stejný či jiný hudební nástroj a styl hudby. Třeba se jednou rozhodnete založit hudební skupinu nebo dokonce vystupovat příležitostně samostatně.

Hudba pomůže vytvářet vaši sebedůvěru. Je to něco, co můžete dělat z pohodlí domova, alespoň pro začátek, takže nemusíte mít trému. Existují i internetové kurzy. Každým tónem si dokazujete, že můžete dělat, na co máte chuť.

Jeden z největších mýtů o stárnutí je, že starší lidé jsou méně schopni učit se nové věci. To je ale nesmysl. Je to velmi individuální. Takže, kdy si do života přiberete trochu hudby? Vaše tělo, mozek i sociální život vám jedině poděkují.

A jak se začít učit? Existují základní umělecké školy, které vedle školních dětí vyučují v dopoledních hodinách i seniory. V Praze spadají pod Akademii umění a kultury pro seniory, kde je možno studovat kromě hry na hudební nástroj i zpěv, malířství, dramatické umění či třeba dějiny jazzu. Jak už bylo zmíněno, existují i internetové kurzy. Případně máte někoho známého, kdo by se vám dokázal trochu věnovat, a to i z mladší generace.

A co vy, začali jste se po padesátce nebo ještě později učit na hudební nástroj? Jaký jste si vybrali a proč? Jak vás přijalo vaše okolí a už jste někde vystoupili? Souhlasíte, že učit se dá v každém věku?

hudba hudebníci
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

13%