Triple negativní karcinom prsu. Proč je nebezpečný?
Ilustrační foto: ingimage.com

Triple negativní karcinom prsu. Proč je nebezpečný?

20. 10. 2019

Karcinom prsu je nejčastějším zhoubným nádorovým onemocněním žen v České republice. Každoročně karcinomem prsu onemocní 7400 pacientek. Měsíc říjen je celosvětovým měsícem prevence rakoviny prsu.

Jeho cílem je podpořit prevenci i ukázat příběhy žen, které si tímto onemocněním prošly. Symbolem se stala růžová stužka a obecně růžová barva, ve světě se proto říjnu říká Pinktober – Růžový říjen (podobně je listopad nazýván Movember). Během tohoto měsíce se svět halí do růžové barvy a probíhá mnoho akcí, které myšlenku růžového října podporují. 

Co to je triple negativní karcinom prsu?
Triple negativní karcinom se takto nazývá, protože nejsou přítomny tři nejčastější typy receptorů, které se vyskytují na povrchu buňky a které ovlivňují dělení buněk karcinomu prsu. Na některých buňkách triple negativního karcinomu prsu se mohou vyskytovat bílkoviny nazývané PD-L1, které umožňují nádorovým buňkám uniknout pozornosti imunitního systému. Zjednodušeně řečeno – nádorová buňka se snaží přelstít imunitní systém tím, že vypadá jako zdravá, a proto ji buňky imunitního systému nechtějí zničit. Přestože je triple negativní karcinom vzácně se vyskytující typ karcinomu prsu, každoročně postihuje 15 % z celkového počtu pacientek, které karcinomem prsu onemocní.

Proč je tak nebezpečný?
Triple negativní karcinom prsu je ve srovnání s ostatními typy daleko hůře identifikovatelný. Postihuje často mladší ženy, které mají hustší prsní tkáň a v té je obtížnější nádor odhalit.

Pacientky mohou dobře reagovat na chemoterapii. Nicméně, možnosti léčby jsou v tomto případě velice omezené, onemocnění má tendenci se vracet a dál se šířit neboli metastázovat do jiných orgánů v těle – např. do mozku a plic.

Jaké jsou možnosti léčby?
Ani nejzkušenější lékař nedokáže s absolutní jistotou předpovědět, jak se bude karcinom prsu u konkrétní pacientky vyvíjet a jaká bude reakce jejího organismu na léčbu. Stejně jako v jiných závodech je proto důležité se nevzdávat, i když se možná cíl zdá v nedohlednu. Každá pacientka by se měla o svou nemoc aktivně zajímat, zmobilizovat síly, najít si správné pracoviště a důvěryhodného lékaře. Odborníkem na posouzení stavu pacientky s nádorovým onemocněním je vždy onkolog. Ten by měl po konzultaci s chirurgem a dalšími specialisty určit léčebný plán a seznámit s ním pacientku ještě před zahájením samotné léčby. „Pro pacientky je naprosto zásadní před zahájením léčby určit typ nádoru, stav jeho hormonálních a HER2 receptorů a také stanovení rozsahu onemocnění. Léčbu je důležité přizpůsobit každé pacientce na míru,“ řekla MUDr. Lucie Reifová, vedoucí lékařka ambulantního oddělení Nemocnice Na Bulovce, Ústav radiační onkologie.

Léčba má své limity, současné možnosti cílené léčby jsou omezené. Pro pacientky s tripl negativní karcinomem prsu je potřeba hledat nové možnosti léčby a diagnostiky. Jedním z řešení může být i protinádorová imunoterapie a také moderní diagnostické metody personalizované zdravotní péče – tzv. léčby šité na míru.

Nezapomeňte, že:

  • Každá žena s rakovinou prsu by se měla zajímat o přesný typ nádoru.
  • Každá žena s agresivním typem nádoru, mezi něž patří i triple negativní typ, by měla být léčena v komplexním onkologickém centru.
  • Pouze v komplexním onkologickém centru můžete dostat péči multidisciplinárního týmu a nejmodernější léčbu, případně být zařazena do klinického výzkumného programu.

Pink October - kampaňový vizuál.png

zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(6 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%