Vycházková hůl uleví při chůzi, ale je i vhodným módním doplňkem
FOTO: Miroslav Philipp

Vycházková hůl uleví při chůzi, ale je i vhodným módním doplňkem

13. 11. 2019

Mnoho lidí, kteří mají problémy s chůzí, nedají na radu ortopeda, aby si pořídili hůl, protože se za ni stydí. Elegantní vycházková hůl přitom byla dříve jedním z běžných módních doplňků mužů i dam ve vyšším věku.

Tradice nošení holí nejen jako zdravotní pomůcky se nyní pomalu vrací. Hitem jsou zejména hole, vyráběné ve Velké Británii. "Hůl zančky Classic Canes, kterou prodáváme, nosí například princ Charles," říká Hana Hegerová, majitelka společnosti Decor Elegant. Vycházkové hole této společnosti předváděly jako doplňěk i naše modelky na módní přehlídce v Písecké bráně.

Kdy je vhodné, aby si člověk pořídil hůl?
Většina z nás vidí hůlku jako pomocníka – takže ve chvíli, kdy potřebujeme oporu, ať už po úrazu nebo když tělo přestane poslouchat.

Mnohdy se lidé za to, že by měli nosit hůl stydí. Připadají si s holí starší, než jsou. Setkala jste se s tímto názorem? Co byste doporučila těmto lidem?
Ano, to je relativně častá věta. Pokud se spokojí s aluminiovou nehezkou hůlkou, tak ta bohužel opravdu nějaký rok přidá. Ve chvíli, kdy ale zapomenou na datum v rodném listu a sáhnou po hůlce elegantní, třeba i nápadně barevné, stane se z nutnosti zajímavý doplněk, který upoutá pozornost v tom nejlepším smyslu slova.

Jak velký je rozdíl mezi zdravotními a vycházkovými holemi?
Jenom ve vzhledu. Vycházkové hole jsou vlastně všechny, tedy i ty tzv. zdravotní. Jenomže pod tímto označením si většina lidí představí něco, co holt už musí nosit. Ale stejnou službu udělají i hůlky elegantní. Nyní se staly oblíbenými hůlky ortopedické, tedy s velmi pohodlnou rukojetí – ta dovolí rozložit hmotnost na větší ploše a dá rukám skvělou oporu, a to jak levákům, tak pravákům.

V Česku asi moc velká tradice vycházkových holí není, jako třeba v Británii, odkud hole dovážíte. Nebo se mýlím?
Nemýlíte se nebo vlastně – vycházkové hole tady oblíbené byly, pánové bez nich neudělali krok, ale pozdější doba takové eleganci příliš nepřála, takže elegantní hůlky se bohužel staly zbytečností. Nyní to vypadá, že se podařilo ukázat, že i když mám hůlku jako nutnost, tak může být krásná, a přitom mi pomáhá, ale také že ji mohu mít jenom jako doplněk – něco do ruky, co ale ladí s oblečením.

Jaké hole prodáváte, můžete je krátce představit?
Samozřejmě hole tzv. pevné, vyráběné ze dřeva, které roste v Somersetu, tedy v místě, kde má Classic Canes už 35 let své sídlo. Je to líska, buk ,dub, jasan a další  nebo třeba velmi zajímavá trnka, která má úžasnou kresbu dřeva. Ale také dřevo cizokrajné jako je eben nebo padouk. Tyto hole mají svou délku, ale samozřejmě je možné je zkrátit podle potřeby uživatele. Hole s nastavitelnou délkou – v různém barevném i jednobarevném provedení, hůlky, které se hodí k podzimnímu, zimnímu i jarnímu oblečení, s různou rukojetí: oblíbenou derby (podle Lorda Derbyho, který chtěl hůlku někam odložit, když potřeboval obě ruce), rukojeť Petite – pro drobnou ruku. Velmi oblíbené jsou hole skládací, se kterými v Classic Canes začali jako první, a to dámské i pánské, pro denní nošení nebo ke slavnostním příležitostem, s rukojetí derby nebo petite. Tyto hůlky jsou skvělé do dopravních prostředků nebo např. když je hůlka zapotřebí jenom někdy, třeba při delší chůzi.
Hůlky ortopedické – pevné i s nastavitelnou délkou. Ty jsou zajímavé právě svou rukojetí – díky jejímu tvaru může být perfektně rozložena hmotnost a také vyhovuje uživatelům, kteří trpí revmatismem nebo artritidou. Tuto rukojeť vymyslel již ve 30. letech rakouský lékař Dr. Fischer pro své pacienty, kteří revmatismem nebo artritidou trpěli. Tvar rukojeti byl patentovaný, ale postupně se na trhu objevily různé modifikace (pro obejití patentu) a ty jsou označovány jako „ortopedické“.
Dále nabízíme tzv. venkovské – vysoké hole pro cesty do lesa, k vodě, a ty jsou označeny emblémy Anglie, Skotska, Irska a Walesu, tedy Velké Británie. A také třeba pro rybáře, myslivce a další oblasti zájmu – tyto hole jsou většinou kupovány jako dárek. Také hůlky luxusní, se kterými se žádný uživatel nemusí stydět v jakékoliv společnosti. Ty jsou také skládací, hůlky s nastavitelnou výškou nebo pevné. Společnost Classic Canes získala práva na použití několika obrazů z londýnské galerie National Gallery London a to Slunečnice od Van Gogha, Whistlejacket  od George Stubbse, Tiché květiny od Ambrosia Bosschaerta, Lekníny od Clauda Moneta. Hůlky s těmito motivy jsou jak skládací, tak nastavitelné, s rukojetí Derby i s rukojetí Petite.

Jakou má taková vycházková hůl životnost?
Těžko říct, prodáváme hole od roku 2001 bez jediné reklamace.  Samozřejmě může se „ochodit“ koncovka, ale ty máme náhradní, takže to neznamená problém.

Údajně značku holí, které prodáváte, si pořídil i princ Charles, je to pravda?
Ano, mezi holemi prince Charlese je i hůlka s logem Classic Canes. Také ve 3. řadě seriálu Panství Downtown nosí hlavní hrdinka jednu z těchto hůlek. A stejně tak v pořadech našich televizí, když je zapotřebí hůlka, jede produkční vybírat do naší prodejny.

Jaký je rozdíl mezi pánskými a dámskými holemi?
Pevné dámské hole mají většinou kratší délku (ale rozdíl je tak 2 – 4 cm), pokud je hůlka delší, není problém ji zkrátit podle potřeby. A potom podle rukojeti – mezi dámskými hůlkami jsou ty s rukojetí Petite, tedy pro hodně malé ruce. Ale rukojeť derby vyhovuje jak pánům, tak dámám.
Samozřejmě vzor – málokterý pán si vybere hůlku s kytičkami, ale pokud nechce hůl úplně jednoduchou, hladkou, najde hůlky s jemným vzorkem nebo třeba ozdobené jenom zajímavým kroužkem pod rukojetí. Skladem jsou také hole pro hodně vysoké zákazníky a také zákazníky s poněkud větší hmotností než 115 – 120 kg.

Podle čeho se hole vybírají – jaká je správná délka hole a vybírá se i vhodný materiál podle toho, jaké zdravotní potíže má zákazník?
Začneme důvodem, pro který si zákazník přišel hůlku koupit.  Pokud je to důvod zdravotní, zvolíme hůlku, která nositeli uleví, bude se mu s ní dobře chodit, bude mu vyhovovat rukojeť a samozřejmě výška. Ta je důležitá při nákupu jakékoliv hole. Ideální jsou hůlky s nastavitelnou výšku – podle ní se změří výška potřebná. Materiál – opět záleží na zákazníkovi, jestli chce hůlku dřevěnou nebo z odlehčeného aluminia, materiál, ze kterého jsou rukojeti – hůlka prostě musí „padnout do ruky“. U nás opravdu každý zákazník vybere tu „svoji“.

Co když mi hůl, kterou si u vás objednám, nesedí. Mohu ji vyměnit či vrátit? Případně, dají se upravit, třeba zkrátit?
Ano, hůlku je možné vyměnit, dají se samozřejmě zkrátit podle potřeby.

Kolik v průměru stojí vycházková hůl?
Nelze říci průměrnou cenu. Hůlky se pohybují v rozpětí 790 – 3000 korun, může být dřevěná hůlka za 850 korun a je krásná a jiná dřevěná za 2980 korun. Tady záleží i na pracnosti a délce výroby, samozřejmě dřevo musí schnout a schne opravdu hodně dlouho. Hůlka se nesmí po čase zkroutit. Stejně tak hůlky z tvrzeného aluminia, jejich ceny se pohybují od 790 do 2500 korun.

Doplácí i na vycházkové hole zdravotní pojišťovny?
Zatím se mi nepodařilo se s pojišťovnami domluvit.

Sbírají se hole? Znáte nějakého sběratele holí?
Vím, že se hole sbírají, sběratelé jsou i mezi našimi zákazníky. Ale víc je takových, kteří kupují hůlky pro různé příležitosti, např. když jedou do lázní, tak jedna hůlka na večer, druhá na odpoledne do kavárny a třetí na dopolední „obíhání“ procedur. 

móda nákupy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.6 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%