Vzpomínkou na nejbližší může
být i sklo s popelem zesnulých

Vzpomínkou na nejbližší může
být i sklo s popelem zesnulých

3. 11. 2012

V Česku roste zájem o památeční sklo s popelem zesnulých. Dovoluje totiž lidem uchovat si doma vzpomínku na své blízké, aniž by to nezasvěcený poznal. Nejde přitom o klasickou urnu. „Malá část popela je zatavená přímo do skla a může mít podobu přívěsku, kamene do prstenu, srdíčka do dlaně, ale i větší skleněné plastiky,“ řekl Dalibor Novák, autor nápadu, umělecký sklář a majitel novoborské firmy Noamy Art Glass, která památeční sklo vyrábí.

O památeční sklo mají podle něj zájem lidé, kteří chtějí mít doma památku na někoho blízkého a urna, byť luxusní, jim připadá nedůstojná. „Lidé také mají stále méně čas a chuť chodit na hřbitov,“ poznamenal Novák. K experimentování s popelem ve skle ho před lety inspiroval nápad, který je ve světě stále oblíbenější – nechat si z popela blízkých vyrobit diamant. „Tohle je levnější a dostupnější varianta, nejmenší kousky stojí od tisíce korun, za několikakilogramovou skleněnou plastiku zaplatí klient do 10 tisíc, diamant přijde na desetkrát tolik,“ vysvětlil.

Památeční sklo patří stejně jako diamanty k novým trendům v pohřebnictví. „Diamant vždycky zůstane diamantem, kdežto sklo může mít mnoho podob, a popel v něm dělá velmi zvláštní a krásný efekt,“ sdělil Novák. Zákazník si může vybrat z mnoha vzorů nebo si může nechat vyrobit plastiku na míru podle svých představ. „Vyráběli jsme tak třeba stíhačku z druhé světové války,“ poznamenal výtvarník. Do skla se podle něj zatavuje jen malá část popela, a tak může mít své vlastní památeční sklo víc pozůstalých. „Nejvíc jsme jich zatím dělali 16,“ uvedl.

Nápad si nechal Novák před třemi lety patentovat. Nejprve památeční sklo nabízel v zahraničí, v Belgii a Nizozemsku, později ho zkusil spolu s luxusními designovými urnami nejen ze skla, ale i dalších materiálů nabídnout i tuzemským zákazníkům. „Zájem rok od roku roste, teď děláme i více než stovku kusů památečního skla každý měsíc,“ dodal Novák s tím, že pokud mají pozůstalí zájem, mohou být i přímo u výroby tohoto předmětu.

Dušičky vzpomínky
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.