Josef Fousek: I samota je krásná, ale musíš mít někoho, komu o ní vyprávíš
Josef Fousek s ženou Jarmilou. FOTO: archiv redakce

Josef Fousek: I samota je krásná, ale musíš mít někoho, komu o ní vyprávíš

8. 11. 2019

Písničkář, básník, textař, spisovatel, cestovatel, fotograf. Uspořádal přes padesát výstav, napsal na třicet knih. Vystupoval v divadle Semafor, napsal text slavné písně "Až mě andělé", kterou zhudebnil a nazpíval Petr Spálený.

Opravdu odpočíváte, jak vám radí doktoři? Tomu se mi nechce ani věřit...
Teď právě často sedím u počítače a dělám korekturu. Mám ji odevzdat do listopadu, kniha vyjde příští rok na jaře. Jmenuje se Pusa na špacír.

Píše se vám snadno?
Každá knížka je pro mě těžká. Pořád jsem si myslel, že mám ten nejlepší počítač, dokud nepřijel známý z Ameriky, popadal se za břicho, když ho uviděl. Nejradši píšu plnicím perem. S gustem to pak přepisuju v prastarém editoru T602 do počítače a syn Tomáš nakonec vše dává do Wordu.

Jak vznikla vaše proslulá píseň Až mě andělé?
V roce 1982 v Tatranské Poliance na Slovensku v Ústavu Jiřího Wolkera. Měl jsem zrovna vycházku, stýskalo se mi po ženě, po rodině, tak jsem si jako medikaci napsal báseň. Původně se jmenovala Píseň pro mou ženu, ale když jsem ji manželce poslal, zdála se jí příliš smutná. V té době jsem netušil, že by z toho mohla být píseň.

A jak se z ní stala písnička?
V roce 1987 jsem ji recitoval v šatně v divadle ještě starého Semaforu. Petr Spálený mě slyšel, text ho zaujal, a když se vrátil do Říčan, kde s Miluškou Voborníkovou žijí, zhudebnil ji. Miloslav Šimek uváděl pořad Pohoda Vánoc. Na pódiu stromeček, vánoční nálada. A tam ji Petr poprvé zazpíval. To už se jmenovala Až mě andělé. Měla veliký úspěch. Seděl jsem na pódiu vedle Zuzany Burianové, Milušky Voborníkové... a dost mě to dojalo.

Kdy vás napadlo, že bude takhle slavná?
Za to Petrovi Spálenému děkuju, protože víte, jak on to zpívá! Má takový nezaměnitelný chlapský hlas. Píseň se hrála všude možně snad mnohomilionkrát a hraje se i při posledním rozloučení. Po pravdě už po prvním představení v Semaforu jsem si přál, aby nezapadla. A to se podařilo. Všude, kde jsem cestoval a hrál ‒ v Americe, Austrálii, Evropě ‒ tuto píseň krajané znali a já měl vždycky radost i za Petra Spáleného. 

Co vás čeká v nejbližší době?
Připravuju velikou knihu, do které vybírám texty za padesát, šedesát let. Už jsem to dal celkem dohromady. Knihu jsem nazval Nemám čas lhát. 

Prý jste už pradědeček, není-liž pravda?
Už podruhé! Nedávno se narodila Emma, ta je od mé vnučky, a tři měsíce před tím jsem se stal pradědečkem poprvé. To je zase Lilinka od vnuka kaskadéra. Jsou to hezké děti, zdravé. Je to nádherný pocit, že se zrodil nový život. Ale říkám si, panebože, co je asi čeká. Řekl jsem, že až jim bude patnáct, půjdu s nimi do tanečních. Žena se na mě podívala a prohlásila, že jsem se zbláznil, vždyť mi bude devadesát pět. A je to měsíc a půl, co jsem byl v péči lékařů v Kladně a Na Homolce.

Kde ještě jste vystupoval?
V Ďáblicích jsem hrál v Domově pro seniory. Bylo tam plno, museli to dát do jídelny. Měl jsem ohromnou radost, že jsem lidi potěšil. 

Co vám kdy v životě udělalo radost?
Radost mám pořád. Například když držím v ruce svoji knížku. Těší mě, že se nemusím vnucovat. Chodí na mě lidi, nejsem proteklý bulvárem. Nejsem straníkem a neklaním se. Viděl jsem kus světa, v Americe v Evropě, v Austrálii. A jsem rád, že mám diváky a čtenáře i doma v Česku. Hraju hodně na Moravě, rád se vždycky stavím v Luhačovicích. Všude nalézám dobré přátele.

Které životní období považujete za nejúspěšnější?
Kdyby to měl být životní úspěch, tak seznámení s Jarmilou. Jsme spolu padesát osm let a známe se šedesát let. Rozumíme si a máme se rádi. Začal jsem od piky, vzdělání žádné, ale lidi v práci mě měli rádi. 

Jak odpočíváte, když nejste na jevišti?
S rodinou. Mým největším štěstím je, že rodina funguje a je velká. Dětem jsem nikdy nedal ani pohlavek a Jarka je vychovávala s láskou. Vnuk Josef je kaskadér, objevil se už v mnoha filmech, vnučka pracuje v knihovně na DAMU, vystudovala filozofickou fakultu.

Jak se udržujete v psychické a fyzické kondici?
Cvičím jen tak lehce. Hlavně člověk nesmí být pořád sám. Taky platí „prací proti smrti・, jak řekl Romain Rolland. A prací může být třeba krmení ptactva, chození na procházky, čtení knih nebo zájem o události kolem. I samota je krásná, ale musíš mít někoho, komu o ní vyprávíš.

Máte nějakou radu pro lidi, kteří překročili osmdesátku, aby byli dlouho fit?
Někteří nadávají na všechno a na všechny a jsou zapšklí. Já osobně se řídím tím, že vždycky mluvím pravdu, proto se podruhé nemůžu nikdy splést. Měl jsem šťastný život a i když jsem byl často nemocný, tak jsem se z toho vydrápal.

rozhovor
Hodnocení:
(4.9 b. / 27 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%