Senioři stále častěji volí dovolenou před začátkem sezony. Kam se vydat k moři na konci jara?
Ilustrační foto: ingimage.com

Senioři stále častěji volí dovolenou před začátkem sezony. Kam se vydat k moři na konci jara?

10. 11. 2019

Lidé většinou vyrážejí k moři v plné sezóně nebo v září až říjnu, kdy je jistota teplé vody nejvyšší. Je však nemálo těch, kteří po zimě už takzvaně nemohou vydržet a pokukují po termínech květnových a červnových. 

Mnozí si je kvůli výhodným cenám rezervují právě nyní, na podzim. A pak celou zimu říkají: Hlavně aby tam ještě nebylo chladno.

Vyrazit k moři v některém z prvních termínů, které cestovní kanceláře nabízejí a charterové lety umožňují, je trochu riskantní. Proto je dobré vědět, která místo jsou k tomu vhodná. Zatímco na některém řeckém ostrově začátkem června dost fouká a voda je na koupání chladná, na jiném je už ve stejnou dobu vše podobné jako v červenci. Takže, tady jsou tipy, kde se není třeba bát chladných večerů a studeného moře, když si tam člověk vyrazí na konci května či v první polovině června. Je to ideální čas jednak pro ty, kteří se po zimě nutně potřebují prohřát, jednak pro ty, kteří netouží po davech lidí, úmorných vedrech a umějí si užít i to, že dny jsou v tomto čase dlouhé, tudíž je možno vyrážet na výlety do okolí a vidět co nejvíce. Řeč je o místech ve Středomoří, kvůli kterým není nutno podnikat dlouhý let jako v případě exotičtějších destinací.

Kréta. Jižně položený největší řecký ostrov je ideální pro časnou návštěvu, ovšem pozor, je vhodné volit jeho jižní část a pečlivě prozkoumat, zda je letovisko chráněno horami. Část severní, na které se nenacházejí romantická turistická letoviska, ale většinou shluky a řady hotelových komplexů, má otevřenou pláž, na které bývají vlny a vítr i v létě. Na přelomu května a června se tam klidně může stát, že se koupat nepůjde a v okolí nic moc k vidění není, leda se nabízí výlet do velkých měst  Rethymno, Chania či Heraklion. Mnohem jistější je vyrazit do některého z letovisek na jihu, která sice také bývají větrná, nicméně moře je tam již v počátku léta teplejší, příroda v okolí kvete a nabízí spoustu vycházek. Takové okolí letoviska Paleochora se například v polovině června mění ve fialovou nádheru, kterou tvoří polštáře tymiánu, který roste všude, kam oko dohlédne. Na pozdně jarní či časně letní pobyt v této oblasti se pak nezapomíná ještě dlouho.

Rhodos. I na tomto řeckém ostrově se dají najít už v květnu a červnu místa vhodná ke koupání, stejně jako taková, která mohou být zklamáním. Pozor na velmi větrnou severní Ixii a velkými vlnami. Naopak předpoklad dobrého koupání je ve Faliraki, které je sice velmi rušné a patří většinou mladým lidem, jenže právě v květnu a červnu je ještě méně navštěvované, tudíž příjemnější. Tamní moře připomíná rybník, což někomu nemusí vyhovovat, ale kdo chce mít jistotu koupání, lepší místo na přelomu května a června nenajde. A velká výhoda: rychlé a časté autobusové spojení s hlavním městem Rhodos, které je jedním z nejkrásnějších historických měst světa. Dobře se dá poznat právě v časném létě, protože ještě není vedro, které naopak v srpnu či září bývá v jeho úzkých uličkách k nevydržení i v noci.

La Manga, Španělsko. Doslova sázka na jistotu. Úzký pruh země lemovaný dvěma moři je velkou turistickou atrakcí, přitom si počátkem léta zachovává klidnou a pohodovou atmosféru, kvůli které do něj míří senioři z celé Evropy. Středozemní moře je svěží a chladné, ovšem mořská laguna, která omývá druhou část výběžku, to je doslova a do písmene bahno. Ideální místo pro ty, kteří si po zimě chtějí prohřát kosti, trochu si zalenošit na sluníčku, dobře se najíst a udělat si nějaký ten výlet do pěkného města nedaleko, jakým je například Cartagena nebo Murcie. V květnu to už v této části Španělska turisty žije, protože ti zkušení dobře vědí, že právě tady je jistota teplého moře téměř stoprocentní.

Kypr. Tento ostrov je ideální navštívit právě v květnu. Tedy za předpokladu, že se nejedná o lidi, kteří si libují ve vedrech a davech turistů. Kypr je totiž symbolem turistického ruchu, je na něm spousta luxusních velkých hotelů, zábavních podniků. Zapomeňte na něm na útulné apartmány, ve kterých si člověk sám vaří. Kypr je i ve srovnání s jinými řeckými ostrovy poměrně drahý. Ovšem pro ty, kteří mají rádi perfektní služby, je vhodný právě v květnu a počátkem června. Davy turistů tam zatím nejsou, ceny jsou mírnější, ale hlavně, voda je teplá a přes den se dá naměřit klidně i třicet stupňů. Navíc vše kvete, vše je svěží, barevné, zelené. A večer  se příjemně ochladí na nějakých patnáct stupňů, takže je i prostor k procházkám.

Sicílie. Na tomto ostrově se lidé běžně koupou už v květnu, kdy zejména v jeho jižní části teplota vody dosahuje dvaceti stupňů. Teplota vzduchu je mezi pětadvaceti a třiceti stupni. V tomto měsíci tam vrcholí sezóna jahod, takže je dobré se připravit, že tolik jahod jako za týdenní pobyt v květnu na Sicílii zpravidla člověk nesní za celý život. Jsou levné, je jich hodně a jsou všude. Květen a červen jsou rovněž měsíce, kdy se na Sicílii dá zároveň chodit poznávat památky a přírodu. V červenci a srpnu tam už teplota bývá poněkud nesnesitelná. Takže ideální místo pro nedočkavce, kteří se chtějí prohřát, vykoupat a ještě něco poznat.

Destinací, do nichž se dá vyrazit ihned na počátku léta, je samozřejmě mnohem více. Pro ty, kteří preferují ležení na pláži a neopouštějí hotelové komplexy představují ideální variantu turistická letoviska v Tunisku, Turecku a v Egyptě. Ta ovšem nejsou pro ty, kteří jsou k moři nedočkaví proto, že chtějí kromě tepla i trochu romantiky a místní atmosféry. Pro ně jsou vhodnější už zmíněná řecká, španělská a italská místa.

dovolená moře
Hodnocení:
(5.5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%