Cestovky rozjely prodej zájezdů na příští sezonu. Často při jejich výběru rozhoduje stravování. Je výhodné all inclusive?
Ilustrační foto: pixabay.com

Cestovky rozjely prodej zájezdů na příští sezonu. Často při jejich výběru rozhoduje stravování. Je výhodné all inclusive?

16. 11. 2019

Způsob stravování. To je věc, která dělí cestovatele do několika skupin. Někdo si pod pojmem dovolená představuje zásadně hotel s hromadami jídla, někdo naopak preferuje malé studio s kuchyňským koutem, na kterém si sám zpracovává to, co nakoupil v místním obchodě.

Obojí má svá pro a proti.

Podzim a zima se staly časem, kdy nejvíce lidí vybírá a rezervuje letní dovolenou. A nejvíce se v této době projevuje, jak rozdílné představy lidé o ní mají. Cestovní kanceláře hlásí, že v posledních letech značně přibylo klientů, kteří chtějí hotely vyšší kvality s plně zajištěnou stravou. Některé cestovní kanceláře se začaly specializovat přímo na tento typ zájezdů. Existuje však stejně početná skupina cestovatelů, kterou představa, že stojí v řadě na jídlo s cizími lidmi a stoluje v přeplněné jídelně, přímo děsí. Vybírají zásadně studia a apartmány s kuchyňkou, nakupují v místních obchodech, sami si vaří.

Rozdílnost těchto skupin není dána finančními možnostmi, ale představami o ideální dovolené. Už neplatí, že čtyřhvězdičkový hotel s all inclusive službami je vždy dražší, než apartmán bez stravy. Mnohdy je tomu naopak. Mnohdy velmi dobře situovaní lidé, kteří by si mohli dovolit prakticky cokoli, jedou do apartmánu s kuchyňkou, protože chtějí soukromí. Naopak lidé, kteří na tom nejsou finančně nejlépe, mnohdy raději volí hotel s jídlem, protože tak mají aspoň jednou za rok pocit, že se o ně někdo stará, že nemusí takzvaně nic řešit.

Turisty oblíbené letní destinace se také dělí podle toho, jaké služby v nich ubytovací zařízení častěji nabízejí. Zatímco například na malých řeckých ostrovech jako je například Santorini najdeme minimum hotelů s all inclusive, v Turecku či Egyptě je naopak téměř nemožné najít studio bez stravy. A mnohdy takový hotel v Egyptě s all inclusive vyjde výrazně levněji, než pěkný apartmán bez jídla na nějakém malém řeckém ostrůvku.

Co je tedy pro koho vhodné a podle čeho se rozhodovat, jaký typ stravování na letní dovolené u moře zvolíme?

Bez zajištěného jídla. Ideální pro ty, kteří mají rádi soukromí a poznávají život místních lidí. Itálie a Řecko jsou pro ně nejvhodnější destinace, právě v nich cestovní kanceláře nabízejí řadu míst, kde jsou studia a apartmány bez zajištěné stravy. Ceny v obchodech jsou v těchto zemích příznivé, zpravidla se v nich dá nakoupit za podobné ceny jako v Česku. Pokud  jde o cestovatele, kteří umí při nakupování přemýšlet, mnohdy dokáží stravu na takovém pobytu pořídit i za méně než doma. Rajčata, těstoviny, ovoce, víno, sýry, to jsou věci, které jsou v těchto zemích cenově dostupné a ve velmi dobré kvalitě. Jde jen o to nebát se zeptat, kde je nějaký větší obchod s výhodnými cenami, předem si vše dobře promyslet, pátrat v mapách, poradit se, pokud jedeme s cestovní kanceláří. Právě ty, které se specializují na tyto nezávislé turisty, umí často poradit dobře a přímo ve svých materiálech předem uvádějí vzdálenosti apartmánů nejen od moře, ale  takové od nejbližších nákupních možností. Tento typ turistů si také zpravidla rád občas vyrazí do místní restaurace a okusí nějakou tu specialitu. Ale netouží po velkých hotelových komplexech, ve kterých se někdy večeře mění v boj o to či ono, co bychom rádi na svém talíři.

Tento způsob dovolené není vhodný pro velké jedlíky, pro rodiny s dětmi, které neustále žadoní o zmrzlinu či limonádu. Takovým se naopak může prodražit.

Polopenze. Pro mnoho lidí velmi oblíbená varianta. V hotelu je zajištěná snídaně a večeře, oběd si řeší každý po svém. Ideální pro lidi, kteří rádi tráví den na pláži či na cestách, chtějí mít stravu zajištěnu, ale je pro ně zbytečné mít v hotelu k dispozici jídlo nepřetržitě po celý den. Je to vhodné pro ty, kteří si ale zároveň pod pojmem dovolená představují absolutní pohodu a žádné starosti, tedy  pro ženy, které si chtějí užít toho, že nemusejí vařit. Často tento typ stravy nabízejí útulné menší hotely nebo i apartmány, které ráno poskytují jednoduchou snídani a večeři mají pro ubytované smluvně zajištěnu v některé z blízkých restaurací. Zpravidla se jedná o večeři o několika chodech, servírovanou, takže člověk pozná hodně z místní kuchyně. Takový typ stravování se dá sehnat na řadě řeckých ostrovů. Velmi často ho volí páry, ať už mladé či seniorské.

All inclusive. Ideální pro velké jedlíky, lenochy, rodiny s dětmi, pro každého, kdo chce odpočívat a bužírovat. Velkou výhodou je, že člověk okusí spoustu dobrot. Nevýhodou, že se mnohdy nejedná o typickou lokální kuchyni, ale jde o jídlo přizpůsobené chutím mezinárodní klientely. Takže hranolky, steaky, cola, pizza… Samozřejmě však záleží na hotelu a právě při výběru tohoto typu dovolené je velmi vhodné číst recenze popisující, co přesně v tom či onom all inclusive obsahuje. Zatímco někde je v jeho rámci opravdu kvalitní jídlo včetně čerstvých ryb, jsou místa, kde člověk dostane smažené rybí prsty a chemicky páchnoucí limonádu.

Nicméně se jedná o typ dovolené, kdy má člověk předem jasno, kolik za ni dal a že už nic víc neutratí. Zpravidla se totiž přecpe tak, že už večer nemá sílu ani na procházku, natož na prozkoumávání lokální kuchyně v místních hospůdkách.

To, jaký typ dovolené člověk preferuje, velmi napovídá o tom, jaký je. Zda introvert či extrovert, zda dobrodruh nebo lenoch, zda si raději život organizuje sám nebo má rád, když je o něj pečováno. A protože je dovolená právě tím časem, kdy se má člověk cítit spokojený, je dobré mít předem jasno, jestli patříme do kategorie „allinclusáků“, „polopenzistů“ nebo „samovařičů“.

dovolená moře
Hodnocení:
(5.2 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%