Výstava přibližuje slavné
hosty filmového festivalu

Výstava přibližuje slavné
hosty filmového festivalu

1. 11. 2012

Osobnosti světové kinematografie, které byly v uplynulých osmnácti letech hosty mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech, připomíná výstava fotografií Zuzany Mináčové. Do konce roku si ji zájemci mohou prohlédnout v pasáži paláce Koruna v Praze. Slovenská fotografka byla od poloviny 60. let u všech těchto prestižních přehlídek, před jejím objektivem defilovaly stovky hvězd.

Lidé spatří například snímky Michaela Douglase, Keiry Knightleyové, Salmy Hayekové, Michaela Yorka, Julie Ormondové, Klause Maria Brandauera, Carlose Saury či Edwarda Nortona.

Mináčová tvrdí, že opravdové filmové hvězdy jsou skromné a milé. Čím význačnější jsou, tím příjemnější je s nimi práce. Velmi těžce se naopak pracuje s těmi zakomplexovanými herci, kteří stále pozorují, zda se s nimi zachází dost důstojně.

V živé paměti má například Gregoryho Pecka, který v karlovarské nemocnici „zanechal“ slepé střevo, autora Amadea Petera Shaffera či Bena Kingsleyho, který se s festivalem rozloučil perfektním stojem na hlavě. Woody Harrelson přijel dvakrát, po kolonádě jezdil na kole a na saláty v restauracích si dával vlastní dressink. Mia Farrowová přijela s dvěma dětmi, kterým nic nezakazovala. Dokonce ani tehdy, když chtěly proměnit Grandhotel Pupp v kůlničku na dříví. Dodnes se v kuloárech traduje výrok jeho šéfa, že bude líbat letadlo, které je odveze zpět do Ameriky.

Také Leonardo DiCaprio jistě vzpomíná na tyto lázně jako na kouzelné místo, kde ve festivalovém tričku v roce 1994 bezstarostně chytal ryby. Jeho snímek na výstavě pochází jako jediný z dílny Miloše Fikejze.

První ročník přehlídky se uskutečnil v roce 1946. Během více než 40 let zažívala období, kdy byla pod tlakem politické situace v tehdejším Československu, ale i roky, kdy ji navštívila řada předních zahraničních osobností. Po listopadu 1989 se potýkala s nezájmem ze strany státu, hrozil její zánik. V roce 1994 se organizace ujal nový tým v čele s Jiřím Bartoškou a uměleckou ředitelkou Evou Zaoralovou, kteří jí během několika let vrátili prestiž a zájem odborné i laické veřejnosti. Její 48. ročník se v Karlových Varech uskuteční od 28. června do 6. července 2013.

film fotografie výstavy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.