V Liberci funguje nová služba, která pomůže v péči o blízké
Odlehčovací služba Sene Cura v Liberci

V Liberci funguje nová služba, která pomůže v péči o blízké

21. 11. 2019

V severních Čechách je dostupná další sociální služba pro klienty, o které doma pečují jejich blízcí. SeneCura SeniorCentrum Liberec nově nabízí ve svém domově 6 lůžek pro velice potřebnou pobytovou odlehčovací službu, tedy pobyt klienta v zařízení na nezbytně nutnou dobu.

SeneCura tím podporuje domácí péči a pomáhá ve chvílích, kdy terénní služba či péče rodiny nemůže zvládnout nepřetržitou péči o člověka zcela závislého na pomoci druhé osoby.

„Pečovat o svého blízkého, který trpí například demencí, je často nad lidské síly, protože trvalá péče je vysoce psychicky i fyzicky náročná. V rámci naší odlehčovací pobytové služby jsme schopni se o seniora na potřebnou dobu absolutně postarat,“ vysvětluje Miloslav Klíma, ředitel libereckého domova SeneCura. Pečující osoba může využít tento čas na potřebný odpočinek, dovolenou nebo k vyřízení soukromých záležitostí. „V našem domově máme v rámci odlehčovací služby k dispozici celkem šest míst pro klienty, kteří jsou závislí na celodenní péči, přičemž nejdelší doba pobytu jsou tři měsíce. Zájemci mohou kontaktovat naší sociální pracovnici, která jim se vším poradí a pomůže,“ dodává Miloslav Klíma.

Odlehčovací služba v SeneCura SeniorCentru Liberec je určena osobám od 50 let, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění nebo zdravotního postižení. Služba pomáhá potřebným ve chvílích, kdy nemohou z důvodu nepříznivého zdravotního stavu využívat terénní nebo ambulantní služby. Cílem pobytové odlehčovací služby je podporovat klienta v udržení soběstačnosti, základních úkonech a zachovat stávající zdravotní stav. Důležitým aspektem je také kontakt s rodinou.

Vzhledem ke stárnutí populace je lůžek v odlehčovacích pobytových službách nedostatek. Poptávka po nich logicky roste, a to zejména díky pozitivnímu trendu pečovat o seniory doma. Domácí péči také upřednostňuje sociální politika státu, přičemž nabídka pobytových odlehčovacích služeb je stále nízká – v Česku tuto důležitou a užitečnou pomocnou ruku v současné době nabízí 317 zařízení. Domov v Liberci je po Kolíně druhým SeniorCentrem, které pobytovou odlehčovací službu poskytuje, následovat budou další zařízení ze sítě domovů SeneCura.

Skupina SeneCura je s téměř 7 500 lůžky a 84 sociálními a zdravotnickými zařízeními předním privátním poskytovatelem péče v Rakousku a je držitelem mnohonásobného ocenění za kvalitu a inovaci. V České republice je s 15 SeniorCentry a 2044 lůžky největším soukromým provozovatelem Domovů pro seniory a Domovů se zvláštním režimem, tedy center pro lidi s Alzheimerovou chorobou nebo jiným typem demence.

Informace o odlehčovací službě a kontakty naleznete na www.liberec.senecura.cz

péče zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%