Když se chceme zbavit minulých chyb
Ilustrační foto: ingimage.com

Když se chceme zbavit minulých chyb

15. 12. 2019

Jestliže je vám šedesát i více, určitě jste během života udělali pár chyb. Přistihnete se, že se ohlížíte zpět a přejete si, aby se to a to nestalo. Myslíte si: Kdybych si tenkrát vybrala jiné zaměstnání, když jsem ještě byla mladší. Nebo Jak jsem se mohla dát dohromady s mužem, který měl problémy s alkoholem?

Ať se stalo v minulosti cokoliv, udělalo to z vás člověka, kterým dnes jste. Je jen otázka, zda jste se stali obětí, nebo jste různé potíže, do nichž jste se dostali, překonali.

Všichni děláme chyby, rozhodující je však, jak na ně pohlížíme. Mohou se pro nás stát příležitostí, jak se z něčeho nedobrého poučit pro příště.

Chyby  a postoj k nim ukazují na náš osobnostní růst. Vedli jste v mládí rušný život? Popíjeli alkohol? Střídali partnery? Brali život na lehkou váhu? Pokračovali jste v podobném duchu i později, nebo jste se obrátili a děláte věci tak, abyste si zachovali zdraví a pohodu? Jak stárneme, buď změníme životní styl jako prostředek ochrany, nebo rezignujeme na život, který jsme si pokazili.

V každém případě si však uvědomte, že máte svobodnou vůli. Pokud jste se dostali do nedobrého vztahu, vězíte ve špatné finanční situaci nebo dokonce ve zdravotní krizi, máte stále ještě možnost to nějak zlepšit. Uvědomte si, že není třeba brát vše jako předem určený osud, proti němuž jste bezmocní. Pokud uvažujete správně a pozitivně, můžete danou skutečnost změnit. Zaměřte se na to, jak věci zlepšit, ne naopak. Vytvořte si třeba seznam, čeho ještě chcete v budoucnu dosáhnout. Víc cestovat? Navázat přátelský vztah? Rozvíjet své koníčky? Jít si brigádně přivydělat? Vypomáhat v neziskových organizacích nebo domovech a nemocnicích?

Zmapujte si kroky, které k dosažení svých cílů potřebujete. Pouhé přemýšlení nestačí. Určí vám sice v mysli, co je důležité, ale pokud neprovedete potřebné kroky k dosažení cíle, nikdy k tomu nedojde.

Hledejte pomoc, když ji potřebujete. Je hezké pokusit se vyřešit všechny problémy sami, ale častěji potřebujeme pomoc a podporu ostatních. Pokud je příčina vašeho problému v rodině, hledejte pomoc zvenčí. Kamaráda, rádce, nebo dokonce terapeuta. Nebojte se svěřit se jiným a požádat o zpětnou vazbu. Jejich radu mějte na paměti, ale prozkoumejte více názorů, než učiníte nějaké rozhodnutí.

Zaměřte se na své zdraví. Je těžké zvládnout obtížnou situaci, jestliže se necítíte fit. Jezte zdravěji, alespoň trochu cvičte, choďte na řádné prohlídky a neškoďte si kouřením a nadměrným pitím alkoholu. Dobré fyzické zdraví spolu s pozitivním myšlením vám dá schopnost překonat lépe obtíže, kterým čelíte.

Věřte ve vyšší moc. Nemusíte být věřící v konvenčním slova smyslu, ale vězte, že ve Vesmíru jsou síly, s nimiž se můžete spojit, kdykoliv budete potřebovat posílit.

Vytěžte co nejvíc z minulých chyb. Vše, čeho litujete, že jste udělali nebo naopak neudělali, je minulost. Dnešek je začátek vašeho života směrem kupředu. Vykročte a hodně štěstí!

Cítíte se často být obětí svých minulých rozhodnutí? Jsou chyby, které se podle vás nedají napravit? Co děláte, abyste se i v současnosti posunuli kupředu? Poraďte svým názorem někomu potřebnému.

psychika
Hodnocení:
(5 b. / 22 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.