Foto

Mražená rybí filé obsahují
i více než polovinu vody

2. 11. 2012

Některé hluboce zmrazené filety a filé z tresky a pangase obsahují méně než 50 procent rybího masa, zbytek představuje záměrně přidaná pitná voda. Dozorové orgány je však nedokážou kontrolovat, vyplývá z analýzy časopisu dTest, který testoval 22 namátkou koupených výrobků.

"Pomocí laboratorních analýz lze přesně zjistit, kolik masa a kolik vody obsahuje rybí výrobek," uvedla Ida Rozová, šéfredaktorka časopisu dTest. Při srovnání ceny za kilogram výrobku s cenou za kilogram rybího masa tak lidé zaplatí za přidanou vodu od 82 do 208 korun.

Mnozí zpracovatelé ryb používají technologii "Double Frozen", tedy "dvakrát zamrazeno". Při tomto postupu jsou ryby zmraženy na moři, poté na pevnině rozmraženy a zpracovány. Dochází při tom ke ztrátě buněčné vody, ale i bílkovin a dalších živin, a tím ke snížení hmotnosti. Před opětovným zmrazením se proto rybí maso nakládá do roztoku pitné vody, fosfátů, kyseliny citronové a chloridu sodného. "Do masa se nasákne voda a chemičtí pomocníci ji výtečně zadrží a během transportu a skladování nepustí," řekla Rozová.

Voda záměrně přidaná do hluboce zmrazených ryb a rybích výrobků tak přináší velké zisky na úkor spotřebitelů. Dodavatelé a distributoři se ale nemusí ničeho obávat, dozorové orgány jsou na ně krátké. Při kontrolní činnosti jsou totiž vázány metodickým pokynem Úřadu pro potraviny ministerstva zemědělství. Od srpna 2009 tak mohou kontrolovat pouze hmotnost glazury, nikoliv hmotnost vody záměrně přidané a zadržené přímo v rybím mase. "Metodický pokyn svázal kontrole ruce a spotřebitele vydal napospas dodavatelům a distributorům," dodala Rozová.

Podle výsledků dTestu je na tom při srovnání ceny za kilogram výrobku s cenou za kilogram rybího masa pro spotřebitele nejméně výhodná značka Frionor, u jejichž filet z tresky pestré (s minimální trvanlivostí do konce 05/2014), vychází cena přidané vody na 208 korun. Následují značky Equus, rybí filety z tresky (trvanlivost 26/02/14) se 148 korunami za vodu, Nowaco, glazované filety z pangase (04/10/2013) se 143 korunami a Nowaco, filé z pangase (01/10/2013) s 137 korunami.

klamání zákazníků potraviny
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.