V těžkých životních chvílích
může pomoci Senior telefon

V těžkých životních chvílích
může pomoci Senior telefon

6. 11. 2012

Každý den zavolá minimálně jeden člověk na Senior telefon, linku, která je určena lidem vyššího věku v nesnázích. Za poslední čtyři týdny jich volalo mnohem více než obvykle, o celou polovinu stoupl počet těch, kteří dokonce přiznali, že mají myšlenky na sebevraždu.

Co se to děje? Smutná čísla jsou jednak způsobena tím, že se o Senior telefonu v poslední době začalo více mluvit. Provozovatelé, občanské sdružení Život 90, totiž dělali kampaň, která s ním měla seznámit co nejvíce lidí. Na straně druhé jsou však tato čísla jasnou ukázkou toho, že mezi námi žije hodně lidí v nesnázích. Nevědí, komu se svěřit, případně se svěřit obávají. A tak, když dostanou informace, využívají možnosti anonymního zavolání na telefon. Linka nahrazuje přátele, kamarády, rodinu. To je hodně smutná zpráva.

„Nejvíce bylo v hovorech zastoupeno psychické týrání,“ říká vedoucí linky Senior telefon Jana Kosařová. „Dál se objevovalo finanční a fyzické týrání, v menší míře i zanedbávání péče a nerespektování lidské důstojnosti. U problematiky týrání došlo v říjnu k nárůstu o padesát dva procent oproti předchozím měsícům,“ upozorňuje.

Nejvíce ubližují ti nejbližší

Nejčastěji lidé telefonují, protože si nevědí rady s tím, že jim ubližuje někdo z jejich blízkých: dítě, vnouče... Na druhém místě se co do počtu objevují případy, kdy si ubližují vzájemně partneři. Lidé ze sdružení Život 90 označují vzájemné týraní mezi staršími partnery za velmi častý jev, dokonce jej nazývají dlouhodobým trendem. Lidé se také často svěřují s pocity samoty. Právě ta často vede až k myšlenkám na sebevraždu.

Operátoři, kteří telefonní hovory přijímají, si mohou s dotyčným jednak popovídat, nebo mu poradí, kam se obrátit o pomoc. Zároveň mohou nabídnout možnosti hledat nový smysl života, nové přátele.

Na problematiku násilí a týrání seniorů upozorňuje občanské sdružení Život 90 už od roku 2005. „Touto kampaní se snažíme oživit celospolečenskou diskusi i přesto, že senioři nejsou v českém měřítku dostatečné téma,“ vysvětluje ředitel občanského sdružení Život 90 Jan Lorman. „Zneklidňující počet lidí týrání snáší a neřeší, často ho oběti ani nedovedou rozpoznat. To chceme změnit,“ říká.

Na linku se obracejí senioři všech věkových kategorií. Pracovníci linky se setkali s násilím na šedesátníkovi, stejně jako na třiadevadesátileté klientce. Odborníci přitom odhadují, že celé tři čtvrtiny případů domácího násilí a týrání zůstávají skryty, lidé je tají, a tudíž se na ně nikdy nepřijde.

Případy, kdy je starší člověk v nouzi, jsou si vzájemně hodně podobné. Typickou situací například je, že senior ovdoví a není schopen sám financovat své bydlení. Začne bydlet se svými dětmi, jejich partnery, vnoučaty. „Dochází pak často ke skokovému zhoršení mezilidských vztahů, které vedou až k zanedbávání péče či násilí,“ vysvětlují pracovníci Senior telefonu. Velmi časté je také násilí mezi staršími partnery, kdy se s přibývajícími roky prohlubují některé problematické rysy osobností. Mnozí senioři prostě špatně zvládají řešit konflikty, obávají se vlastního selhání, mají pocit, že už nezmůžou to co dříve, že jsou druhému na obtíž. Psychická nepohoda se pak odráží v tom, že jsou na partnera či partnerku hrubí, ať už slovně nebo i fyzicky.

Nonstop linka je bezplatná

O lince se ví čím dál více, a tak se dá počítat s tím, že bude vycházet najevo čím dál více smutných příběhů. Pomáhá i to, že volání na ni je bezplatné, financuje jej Život 90. Česko není v tomto směru výjimkou, stejně smutné příběhy najdeme i v okolních zemích. Podle Světové zdravotnické organizace přinejmenším čtyři miliony starších lidí ročně se v Evropě setká s nějakou formou týrání, ponižování a podobně.

Jediné pozitivní na tom všem je to, že přibývá lidí, jimž není tato situace lhostejná, a hledají cestu, jak ji změnit. Ti, kteří zvedají telefonní číslo
800 157 157, jsou jedněmi z nich. Linka je bezplatná, funguje nonstop ve dne v noci. Může se proto stát opravdovou kamarádkou v těch nejhorších chvílích života kohokoli z nás.

60+ senioři tísňová linka
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.