Jóga jako zdroj radosti z pohybu i života
Ilustrační foto: ingimage.com

Jóga jako zdroj radosti z pohybu i života

29. 11. 2019

Roztrhl se s ní pytel. Věnují se jí děti, mladí, staří, začátečníci i ti nejpokročilejší. Cvičí se v malých místnostech, velkých sálech, v městských parcích, na mořských plážích.

Z některé nejde popadnout dech, u jiné se člověk ani nezapotí. Blahodárně působí na všechny části těla, vnitřní orgány, mysl i náladu. To všechno je - jóga.

Jóga jako druh tělesného a duševního cvičení skutečně zažívá za poslední léta nebývalý boom, neustále se rozvíjí a vznikají nové styly a jejich modifikace. Stále častěji také nabídka jógy cílí na generaci těch starších a je jedno, zda se věnovali intenzivně sportu celý život, nebo se začnou hýbat až na stará kolena.

Lektorka jógy Pavla Látalová začínala s jógou pro seniory v říčanském centru Na Fialce skoro před dvěma lety: „Zpočátku chodilo několik žen, postupně se přidávaly další a pro velký zájem jsme zařadili ještě jednu lekci týdně. Vytvořila se krásná skupina seniorek praktikujících jógu. Některé přestala bolet záda, jiné se při lekci zklidní a cítí se celkově uvolněnější.“

Právě jóga má tolik podob a stylů, že má člověk možnost vybrat si tu, která mu sedí nejlépe. U starších lidí to bývá spíše klidnější podoba jógových asán (pozic) oproti dynamičtějším lekcím, jako je power jóga nebo Ashtanga Vinyasa jóga. Často už názvy lekcí napovídají, o jaký styl jógy se jedná: protahovací, zdravotní, jemná, večerní nebo třeba light jóga.

„V lekcích pro seniory se zaměřujeme na pohyblivost kloubů, uvolnění pánve, pracujeme s hlubokými svaly těla, což pomáhá ke zdravé páteři, bezbolestné volné chůzi a dalším běžným činnostem. Tělo se posílí a protáhne zároveň. Během celé lekce se zaměřujeme na dech, který okysličuje tělo i mozek a důsledkem toho jsme tedy bystřejší a zároveň lépe eliminujeme stres,“ vysvětluje lektorka Pavla Látalová a zdůrazňuje, že lekce jsou vhodné i pro klienty se zdravotním omezením. A taky pro muže, kteří, zvláště v tom seniorském věku, si zatím v hojnějším počtu cestu k józe nenacházejí.

Co lektorku při vedení seniorů těší nejvíce? „Mám radost, že se klienti na lekce těší a že si také utvářejí nové vztahy. A že jim nevadí dojíždět třeba i z větší dálky. To, že člověk žije aktivním životem, ve kterém nachází každodenní radost, vnímám jako velmi důležitou součást života každého z nás“.

Narůstající zájem o jógu potvrzuje i ředitel marketingu Vojenské zdravotní pojišťovny PaedDr. Josef Křivánek: „V rámci našich preventivních programů přispíváme klientům na pohybové aktivity, a podíl kurzů jógy se každým rokem zvyšuje. Pokud si uvědomíme, že ne všechny sporty jsou pro seniory vhodné, tak velmi vítáme, když se věnují józe a zlepšují tak svoji fyzickou i psychickou kondici“.

Když chcete začít s jógou
- dejte přednost lekcím pro začátečníky a poraďte se s instruktory o vhodnosti vybrané varianty
- pokud cítíte při lekci nebo po ní nějakou bolest či nekomfort, proberte hned na místě s instruktorem/kou
- pokud máte zdravotní problémy, pobavte se o vhodnosti jógy se svým lékařem
- na jógu zvolte pohodlné oblečení, případně si pořiďte svoji vlastní podložku na cvičení
- zajímejte se o kvalifikaci instruktora/ky

cvičení
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%