Žebříček nejbohatších:
Slim, Gates a Ortega

Žebříček nejbohatších:
Slim, Gates a Ortega

3. 11. 2012

Nový žebříček nejbohatších lidí světa, který vydala agentura Bloomberg, vede mexický telekomunikační magnát Carlos Slim před zakladatelem softwarové firmy Microsoft Billem Gatesem a tvůrcem španělského oděvního řetězce Inditex Amanciem Ortegou. Nejbohatší Čech Petr Kellner v žebříčku dvou set miliardářů otevírá s majetkem v hodnotě deseti miliard dolarů (197 miliard Kč) druhou stovku.

Bloomberg seřadil světové miliardáře podle hodnoty majetku k 5. říjnu. Agentura navíc sleduje každodenní změny jmění nejbohatších v závislosti na pohybu akcií jejich firem ve svém indexu miliardářů.

První dvě místa – Slim se 77,5 miliardy dolarů a Gates s 64,4 miliardy dolarů – se shodují s prvními příčkami známého každoročního žebříčku časopisu Forbes, který letos vyšel v březnu. Na třetí místo se ale dostal Ortega, jehož přírůstek jmění výrazně překročil tempo, jímž v letošním roce zbohatl americký investor Warren Buffett.

Na pátém místě figuruje zakladatel švédského nábytkářského řetězce Ikea Ingvar Kamprad, který se v prvních desítkách Forbesu vůbec neobjevuje, třebaže se jměním asi 42 miliard dolarů by mu patřila zhruba stejná příčka. Forbes sesadil Kamprada v roce 2011 z 11. na 162. místo, protože zjistil, že stanovy jeho nadace, která sídlí v Lichtenštejnsku a celý podnik vlastní, brání jemu i jeho rodině ve volném využívání jejích peněz.

Vzestup Ortegy odráží podle Bloombergu výrazný růst akcií maloobchodních společností v posledním roce. Z toho letos těžil i Kamprad, rodina Waltonových, která vlastní americký Wal-Mart, nebo Stefan Persson, největší akcionář švédské oděvní sítě H&M. Z prvních 25 nejbohatších lidí čerpá devět své jmění právě z maloobchodu.

 

Nejbohatší lidé podle agentury Bloomberg


jméno

firma

miliardy USD

 

1.

Carlos Slim

America Movíl

77,5

 

2.

Bill Gates

Microsoft

64,4

 

3.

Amancio Ortega

Inditex

53,6

 

4.

Warren Buffett

Berkshire Hathaway

48,4

 

5.

Ingvar Kamprad

Ikea

41,8

 

6.

Charles Koch

Koch Industries

38,6

 

7.

David Koch

Koch Industries

38,6

 

8.

Larry Ellison

Oracle

37,2

 

9.

Christy Waltonová

Wal-Mart Stores

30,5

 

10.

Jim Walton

Wal-Mart Stores

29,3

 

celebrity
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...