Když sůl není nad zlato
Ilustrační foto: pixabay.com

Když sůl není nad zlato

23. 12. 2019

Jakkoli patří sůl mezi základní ingredience každého kuchaře a těžko bychom bez ní připravili chutné jídlo, je potřeba používat ji s rozvahou. Nadměrné solení totiž může vést k velmi vážným zdravotním problémům. A sůl se leckdy skrývá i tam, kde bychom vůbec nečekali.

Alarmující je zjištění, že Češi solí až třikrát víc, než doporučuje Světová zdravotnická organizace. Oproti přípustným 5 gramům se nám denně na talíři objeví až 18 gramů soli. A její zvýšená konzumace  se může velmi výrazně odrazit na našem zdravotním stavu. Tomu, kdo to přehání se solí, hrozí především vysoký krevní tlak neboli hypertenze, která zvyšuje riziko infarktu, mozkové příhody a cévních onemocnění. Vysoké dávky soli zatěžují i naše ledviny. Navíc po slaném se dostaví velká žízeň, již často zaháníme sladkými nápoji, a tak si zaděláváme na nadváhu. Bylo dokonce prokázáno, že nadbytečný příjem soli ovlivňuje vznik osteoporózy a může vést k problémům se žaludkem nebo vzniku ledvinových kamenů. Lékaři i nutriční specialisté proto apelují, aby si každý hlídal svůj denní příjem soli a snažil se nepřekračovat pětigramový limit.

Účinné kroky

Jak tedy snížit množství soli, kterou za den sníme? Samozřejmě je potřeba bedlivě si hlídat jídelníček a omezit konzumaci slaných potravin, jako jsou tvrdé a tavené sýry, uzeniny, a pochoutky typu chipsů, oliv, krekrů a ochucených oříšků. Nevhodné jsou též sušené, nakládané a konzervované potraviny, kde vysoká dávka soli funguje jako konzervační prostředek. Obloukem bychom se měli vyhnout rovněž potravinám se solí na povrchu, což je především pečivo. Krystalky totiž spolkneme dřív, než se rozpustí, a ty pak naleptávají sliznici trávicího traktu. Vysoký obsah soli najdete také v průmyslově vyráběných kořenicích směsích, a proto je dobré dochucovat raději čerstvými bylinkami. Zmizet by měla i slánka ze stolu, která občas svádí k tomu vylepšit si pokrm ještě na talíři.

Pozor na skrytou hrozbu

„Sůl, která obecně zvýrazňuje chuť, ovšem číhá i tam, kde bychom ji ani nečekali. Objevit ji můžeme například v bonbonech, sladkém pečivu, ranních cereáliích nebo sušenkách. Právě proto je velmi důležité pečlivě studovat etikety jednotlivých potravin při nákupu. Často totiž zjistíme, že zdánlivě nevinný sáček sladkostí skrývá až čtvrtinu doporučené denní dávky soli“, říká Tomáš Pětivoký, zakladatel aplikace Kalorické tabulky.

Nicméně může být obtížné odhadnout, kolik soli v různých pokrmech, potravinách a pochutinách za den vlastně zkonzumujeme. Kdo chce mít dokonalý přehled, může využít aplikaci Kalorické tabulky ve verzi Premium. Ta dokáže spolehlivě analyzovat nejen množství přijaté soli, ale i cukru, nasycených mastných kyselin či alkoholu. Přesně vám tak ukáže, kde byste měli ubrat, abyste šetřili svůj organismus. Více na www.kaloricketabulky.cz.

zdraví
Hodnocení:
(5.3 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%