Vánoční zvyky z různých koutů světa
Ilustrační foto: ingimage.com

Vánoční zvyky z různých koutů světa

24. 12. 2019

Někde mají zabíjačku, jinde Vánoce oslavují pořádným piknikem na pláži. Pojďme se podívat na výběr některých vánočních zvyků z různých míst celého světa.

Itálie: Dárky děti dostávají ke své posteli v noci na 25. prosince teprve posledních několik let. Rodina se o tomto svátku scházela vždy, nadílka k němu ale nepatřila. Děti obdarovávala až 6. ledna hodná čarodějnice Befana, která na koštěti létala od domu k domu.

Španělsko: Důležitým vánočním rituálem je tah šťastných čísel ve vánoční loterii. "Lotería de Navidad" je nejstarší a největší loterií světa. Dva dny před Štědrým dnem se rozdávají miliardy eur a všichni doufají, že vyhrají hlavní cenu – takzvaného "tlusťocha" (El Gordo).

Nizozemsko: Středobodem vánočních svátků je slavnostní večeře "kerstdiner" v rodinném kruhu. Už v listopadu přichází svatý Mikuláš (Sinterklaas). S pomocníkem černým Petrem (Zwarte Piet) přijíždí na vyzdobeném parníku plném dárků. Vrchol přichází na Večer balíčků (Pakjesavond), kdy si lidé vyměňují dárky.

Polsko: U slavnostní tabule o Štědrém večeru se pojídají jen bezmasá jídla, ale s tradičními dvanácti chody nikdo nezůstane o hladu. V mnoha rodinách se prostírá o jedno místo navíc pro nečekaného hosta. Podle jedné z legend mohou o vánoční noci mluvit i zvířata.

Rumunsko: Typická je adventní zabijačka. Když někdo v hovorové řeči řekne, "ten zabíjí prase", znamená to, že dotyčný myslí na Vánoce. Děti chodí dům od domu a zpívají koledy – za sladkosti i za peníze.

Bulharsko: O Štědrém večeru se jí lichý počet tradičních bezmasých jídel. Ve zvláštní oblibě jsou červené papriky plněné rýží a rolády z vinných listů či ze zelí. Ze stolu se po večeři zásadně nesklízí, aby se během noci mohli najíst i zemřelí.

Řecko: Mnoho Řeků si místo vánočního stromečku do svých zahrad či do oken staví malé loďky ozdobené vánočními světly. Dárky dostávají nikoli o Vánocích, ale v noci ze Silvestra na Nový rok. Pod postel je dává svatý Basil.

Rusko: Děda Mráz nosí dětem dárky na Silvestra. Rodiny se scházejí u jedličky a společně večeří. Ruské ortodoxní Vánoce se slaví podle juliánského kalendáře o 13 dní později než ty české.

USA: Vánoční zvyky jsou směsicí tradic zemí původu jejich obyvatel. V noci na 25. prosince přiletí Santa Claus na svých saních a komínem prolézá do domu. Tam obvykle plní dětem vánoční punčochy svými dárky.

Mexiko: Vánoční zvyky mají svůj původ ve španělské koloniální době. Veselé průvody (posadas) určují podobu Vánoc na ulicích. Představují putování svaté rodiny při hledání příbytku.

Jižní Afrika: V pobřežních oblastech lidé často míří na druhý svátek vánoční na piknik a grilování na pláže. V chudinských čtvrtích je znamením luxusu porážka ovce, mnozí si ale musí vystačit jen se slepicí.

Namibie: Kmen Hererů rozprostírá kůže zabitých volů či koz chlupatou stranou na zem před "svatý oheň". Muži po kůžích pak dupou, což jim má přinést štěstí.

Etiopie: Tady se slaví Vánoce v noci ze 6. na 7. ledna. Věřící přicházejí na několikahodinové mše do kostelů celí v bílém. Po třiačtyřicetidenním půstu pak následuje hostina, kde se podává maso s velmi ostrými omáčkami. 

Vánoce
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.4 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.