Naordinujte si smích. Dokáže vyléčit mnoho neduhů
Ilustrační foto: ingimage.com

Naordinujte si smích. Dokáže vyléčit mnoho neduhů

16. 1. 2020

Na prahu nového roku si mnozí z nás dávají (ať už poprvé nebo jako každoročně) různá předsevzetí - hubnutí, cvičení, úklid, zlepšení vztahů doma i na pracovišti. Pravděpodobně však není příliš mnoho lidí, kteří si dají za úkol více se smát.

A přitom je smích jedno z farmakologických ošetření, které nic nestojí a je dosažitelné a prospěšné při tolika věcech, které nás trápí, zvláště pak ve zralejším věku.

Někomu se to může zdát podivné nebo dokonce nelogické, rozhodnout se víc smát, když svět je zahlcen politickým neklidem a násilím. Uvědomme si však, že veškeré obavy, které máme, nezmění na budoucnosti světa ani to nejmenší, zatímco pěkná dávka každodenního smíchu může skutečně změnit naši budoucnost k lepšímu.

Dnes je už lékařsky dokázáno, že lidé, kteří se nesmějí, jsou více ohroženi srdečními chorobami nebo mozkovou příhodou. Smích má mnoho dalších prokázaných zdravotních výhod, jako je zlepšení krevního tlaku, imunity, snížení stresu, zmírnění bolesti a odstranění nespavosti.

Možná vám to zprvu bude připadat nemístné, smát se, když zprávy přinášejí výčet katastrof, ale upřímně řečeno, všude kolem nás se přece děje i hodně věcí, které nejsou katastrofální.

Každý sice není rozený smíšek a optimista, ale určitě se vždy najde nějaký důvod, proč se zasmát a tím posilovat svou energii. Stejně jako jiné věci, jsou kolem nás i důvody ke smíchu. Musíme je však hledat. Vždyť sám internet je stálým zdrojem věcí, které umějí rozesmát. Ať jsou to vtipná zvířecí videa nebo videa se smějícími se batolaty i trochu staršími dětmi. Je mnoho webů, které se speciálně věnují veselým až ztřeštěným stránkám života. Dále jsou tu TV komedie, veselohry, knihy vyvolávající při čtení hlasitý smích, právě tak jako občasný reálný projev nás i našich přátel, nehledě na věk.

Smích, který léčí, však nikdy není sarkastický nebo urážlivý. Je to jen spontánní výraz radosti z něčeho nečekaného a legračního. Malé děti se tak chovají stále. Jestli někdo, pak jsou to právě ony, kdo pro nás může být příkladem pravého smíchu. Smějí se totiž bez uvažování, jak to zní nebo vypadá, když se chichotají, co si o nich kdo myslí.

Ano, svět je vážný a je mnoho věcí, které se nás týkají. Ale je tu také zábava, hra a to, co můžeme nazvat v každém věku krásným bláznovstvím. Smích je univerzální. Je dobrý pro naše srdce i duši. Takže víc se smát je nepochybně báječným novoročním předsevzetím, které si zaslouží splnit.

Pomohl vám někdy vyloženě smích překlenout nějaké těžké období? Můžete uvést příklady humoru v každodenním životě? Považujete se za smíška, za veselého člověka, který umí rozesmát ostatní?

aktivní senioři psychika
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 23 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.