Hrady a zámky otevírají
zimní prohlídkové trasy

Hrady a zámky otevírají
zimní prohlídkové trasy

5. 11. 2012

Řada hradů a zámků po celé České republice připravila i po sezóně pro turisty speciální zimní prohlídkové trasy. „Na výlet mohou lidé vyrazit například na zámky Hluboká a Sychrov nebo na hrady Rožmberk a Karlštejn,“ uvedla Dita Roubíčková z Národního památkového ústavu.

Prohlídky mají spíše komornější atmosféru. Na Hluboké mohou lidé zavítat do soukromého apartmá posledních čtyř generací majitelů hlubockého panství. Na zámku Sychrov čeká zimní návštěvníky Královské apartmá, jídelna, kulečníkový sál, knihovna nebo zámecká kaple. Hrad Rožmberk zase na zimu otevírá soukromé pokoje aristokratického rodu Buquoy.

Dalším zajímavým výletem by pro vášnivé turisty mohlo být Hradní muzeum na zámku v Českém Krumlově. Návštěvníci v něm mohou nahlédnout do zákulisí provozu zámku, kanceláří správy panství nebo do biografu, kde se promítají schwarzenberské snímky převážně z dvacátých a třicátých let 20. století.

Jiné památky prodloužily na zimní měsíce svou otevírací dobu. Jedná se například o hrad Křivoklát, kde mají otevřeno o sobotách, nedělích a svátcích od 10 do 15 hodin. Podobně jsou na tom i prohlídky na zámku Mníšek pod Brdy, kde bude po celou zimu otevřeno ve zkrácené pracovní době denně kromě pondělí. O víkendech a některých všedních dnech bude možné navštívit také hrad Karlštejn. Ani na zámku Konopiště sezóna ještě nekončí. Až do konce listopadu si lidé mohou po předchozí rezervaci přijít prohlédnout interiéry a Růžovou zahradu.

Celoročně má otevřeno také Soubor lidové architektury Vysočina, konkrétně Betlém Hlinsko. Návštěvníci sem mají přístup vždy denně kromě pondělí od 8:30 do 16 hodin. Po předchozí rezervaci je možné navštívit také další objekty. Tak je tomu například na zámku Lednice nebo na hradě Pernštejn. Mnoho hradů a zámků zároveň připravuje i speciální program na období adventu a vánočních svátků.

hrady a zámky
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.