Karel Nešpor: Každý střízlivý den je skvělý, natož celý měsíc
Karel Nešpor je český psychiatr specializovaný na léčbu návykových nemocí, publicista a pedagog

Karel Nešpor: Každý střízlivý den je skvělý, natož celý měsíc

23. 1. 2020

Karel Nešpor, český psychiatr specializující se na léčbu návykových nemocí, celý život říká, že normální je abstinovat. Jak se podlě něj mění chování Čechů k alkoholu a dalším drogám a co si myslí o moderní iniciativě Suchej únor?  

V posledních letech se stala velmi oblíbená iniciativa Suchej únor, ke které se přidává spousta lidí a měsíc abstinuje. Jaké na máte ohlasy na tuto akci? Máte odhad, kolik lidí se do iniciativy každý rok zapojí?
Každý střízlivý den je skvělý, natož celý měsíc. Někdo zjistí, že je mu bez alkoholu lépe a bude abstinovat celý rok. Podle organizátorů se v roce 2019 zapojilo 500 tisíc lidí. Z nich mnozí si abstinenci prodloužili i do dalších měsíců nebo pití alkoholu podstatně omezili.

Mění se chování Čechů ve vztahu k alkoholu?
Za první republiky byl nejlevnější líh v kořalce, a převažovala kořaleční závislost. Dnes je nejlevnější líh v pivu a vínu, proto je častější závislost pivní a krabicová. Od Sametové revoluce spotřeba alkoholu roste, přibylo drog i hazardu. Největšími problémy ale stále zůstávají alkohol a tabák.

Má na závislosti vliv dnešní přetechnizovaná a rychlá doba?
Nadměrný stres je rizikovým činitelem řady zdravotní problémů včetně návykových nemocí. Komplikovaná technika, videohry a přemíra administrativy vyčerpávají. Jednou jsem si stěžoval odborníkovi na IT technologie, že se můj počítač chová divně. Uklidnil mě slovy: „Divně se chovají všechny počítače.“

Vaším mottem je: normální je abstinovat. Narážíte na nepochopení?
Ti, kdo nadměrně pili a nyní abstinují, tomu rozumějí a nejen oni. V roce 2019 jsem přednášel na velké onkologické konferenci. Mimo jiné jsem tam řekl, že v prevenci a léčbě národových onemocnění pomáhá abstinence od alkoholu. Přítomní to přijali jako samozřejmost.

Jak se udržujete fit?
Denně cvičím jógu a čchi-kung. Je to zdravé a zajímavé. A také se rád zasměji.

O Smíchu a komunikaci jsou vaše přednášky...
Mé přednášky jsou například o tom, že úsměv dokáže říci více než slova. Úsměvem lze vyjádřit přátelské a mírumilovné úmysly, obdiv, náklonnost a projevit zdravé sebevědomí.

Umíme spolu v dnešní době komunikovat? Jaký vliv má alkohol na komunikaci?
Základem dobré komunikace je schopnost naslouchat. Při tom bychom měli vnímat i tón hlasu, výraz tváře a další prvky mimoslovní komunikace. Tohle většinou umí lépe ženy než muži. Alkohol komunikaci zhoršuje. Opilí lidé melou každý to své a navzájem se moc nevnímají.

Co funguje, když má někdo z našich blízkých problém se závislostí? Jak mu pomoci?
Myslete na sebe, potřebujete to, protože jste v náročné situaci. Pravidelně jezte, přiměřeně spěte a přijímejte dost vody. Zvýší to vaši celkovou odolnost. Vyhýbejte se alkoholu, návykovým lékům a hazardu. Vytvořte si vlastní svět, pěstujte dobré zájmy a na závislého partnera nespoléhejte. Fyzická aktivita zlepšuje náladu i kondici. Cvičte, plavte, relaxujte, věnujte se józe, nebo více choďte. Naučte se nějakou relaxační nebo meditační techniku a pravidelně ji používejte. 
Rozdávejte moudrou lásku. Ta nedovolí, aby ji někdo zneužíval. Říká přibližně toto: „Záleží mi na tobě, ale jestli budeš takto pokračovat, půjdu vlastní cestou.“
S intoxikovaným člověkem nediskutujte, nic mu nevyčítejte. Vážnou debatu odložte na později. V případě násilí nebo výhrůžek je třeba volat policii. Ta může dotyčného vykázat na určitou dobu ze společného bydlení. Při bezvědomí, vyhrožování sebevraždou, úrazu hlavy nebo jiných vážných komplikací zavolejte lékaře.
Jste ve velké výhodě, když najdete oporu u někoho z širší rodiny (rodiče, sourozenci apod.). O problému jim řekněte a požádejte je, aby pomohli závislého přemluvit k léčbě a abstinenci. Užiteční bývají i dobří a střízliví přátelé. Na nedospělé děti nespoléhejte, tento problém musí vyřešit dospělí. Pomáhají také odborná pomoc, krizové linky a organizace pro příbuzné lidí závislých na alkoholu Al-Anon. 
Pomozte závislému partnerovi zlepšit životní styl. Plánujte střízlivé aktivity v bezpečných střízlivých prostředích. Je ale lepší počítat se všemi možnostmi včetně rozchodu. Aby blízký člověk návykový problém překonal, můžete sice něco udělat, ale není to zdaleka ve vaší moci. Rozchod bývá jediným důstojným řešením v situaci, kdy pijící partner vytrvale odmítá abstinenci a léčbu.

Jak vlastně závislost definovat? Kdy se lidé stávají závislými?
Jako odpověď na tuto otázku nabídnu jednoduchý dotazník vytvořený podle kritérií Světové zdravotnické organizace. Klíčovým znakem je zhoršené sebeovládání, tj. 3. otázka otazníku.

 

Dotazník závislosti
Všechny následující otázky se týkají období 12 měsíců. Vyberte tu z následujících odpovědí, která se nejvíc blíží skutečnosti, a zatrhněte ji. „Droga“ znamená i alkohol nebo marihuanu nebo kombinaci různých návykových látek.

1. Cítili jste silnou touhu nebo nutkání užívat drogu? Ano – Ne
2. Nedokázali jste se ve vztahu k droze ovládat? (Vzali jste si ji i tehdy, když to bylo nevhodné, nebo jste si vzali víc, než jste původně chtěli?) Ano – Ne
3. Měli jste tělesné odvykací potíže („absťák“) po vysazení drogy nebo jste brali nějakou drogu nebo lék proto, abyste odvykací potíže zmírnili? Ano – Ne
4. Zvyšovali jste dávku, abyste dosáhli účinku původně vyvolaného nižší dávkou? Ano – Ne
5. Zanedbávali jste dobré záliby kvůli droze nebo jste potřebovali víc času k získání a užívání drogy nebo k zotavení se z jejího účinku? Ano – Ne
6. Pokračovali jste v užívání drogy přes škodlivé následky, o nichž jste věděli? Ano – Ne

Vyhodnocení
Spočítejte odpovědi „ano“.
3 až 6 odpovědí „ano“ znamená, že se patrně jedná o závislost.

 

 

 

 

alkohol alkoholismus psychika
Hodnocení:
(4.8 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%