Odcházení po anglicku
Ilustrační foto: pixabay.com

Odcházení po anglicku

20. 1. 2020

Pro mnohé to byl šokující krok, když princ Harry s manželkou Meghan, vévoda s vévodkyní ze Sussexu, oznámili úmysl stáhnout se do ústraní. Jednou by se to ale řešit muselo, aby v Británii nebylo příliš mnoho princů.

Poté co princ Harry s manželkou Meghan svůj záměr oznámili, propuklo takové mediální šílenství, že to na čas zastínilo i brexit. Vypadalo to, jakoby se monarchie měla rozpadnout. Jak se ale brzy ukázalo, o zas takovou krizi nešlo. Nejdříve se uskutečnil „historický summit“ na zámku Sandringham, kde královna Alžběta II. spolu s princi Charlesem, Williamem a Harrym situaci pečlivě probrali a narýsovali řešení.

„Má rodina i já plně podporujeme touhu Harryho a Meghan vytvořit pro svou mladou rodinu nový život. Ačkoli bychom upřednostnili, aby dál pracovali pro královskou rodinu na plný úvazek, respektujeme a rozumíme jejich touze po větší nezávislosti,“ zveřejnil tehdy Buckinghamský palác nezvykle neformální prohlášení královny Alžběty II. V něm bylo zároveň oznámeno přechodné období, během kterého budou Sussexové žít mezi Spojeným královstvím a Kanadou.

Následně  Buckinghamský palác oznámil, jak to s vévodkyní a vévodou ze Sussexu bude od letošního jara. S tím, že se vzdali pozice členů rodiny pracujících „na plný úvazek“, přišli o možnost používat tituly Jeho a Její Královská Výsost. Rovněž nebudou dostávat peníze z veřejných zdrojů a nemohou královnu zastupovat v oficiálních záležitostech. Harry už nebude moci vystupovat jako člen armády a z charit, nadací či patronátů oběma manželům zůstanou jen ty, které zaštiťují soukromě.

„Doufali jsme, že i bez financí z veřejných zdrojů budeme moci dál sloužit Královně, Commonwealthu a já též armádě. To se bohužel ukázalo jako nemožné. Akceptuji to s tím, že to nemění nic na tom, jaký jsem a jak jsem angažovaný,“ uvedl pak ve vlastním projevu princ Harry.

Ve výsledku ani jedna strana nedostala vše, co chtěla. Tak prostě vypadá kompromis. A jestli britská královská dynastie Windsorů něco umí, je to přizpůsobování se novotám. Bez toho by na trůně nebyli tak dlouho.

Proč je okolo toho takový humbuk? Podle některých zdrojů vadila Harrymu a Meghan přílišná pozornost médií. Zvlášť z bulvárních médií pak bylo cítit, že jim manželka prince Harryho nevoní. Někteří komentátoři situaci přirovnávají k šikanování mladého páru. Jiní reagují, že se Sussexové chovají jako rozmazlená děcka.

Nepříjemná atmosféra asi panuje i v královské rodině. Ač se Harryho a Meghanina situace evidentně už nějakou dobu řešila, přechod na královský „částečný úvazek“ oznámili bez konzultace se dvorem a nečekali, až se doladí detaily. A to se nedělá. Navíc vzdávání se povinností je v rodině velmi citlivá záležitost, kterou Alžběta II. nerada vidí. Připomíná to Alžbětina strýce Eduarda VIII., jenž se vzdal trůnu, aby si mohl vzít rozvedenou Američanku Wallis Simpson. Abdikace tehdy způsobila ústavní krizi a na trůn přivedla otce nynější královny Jiřího VI.

Na druhou stranu by se ale postavení Sussexů muselo v budoucnu řešit tak jako tak. Harry je dnes až šestý v nástupnické linii britského trůnu. Předcházejí mu totiž děti prince Williama – George, Charlotte a Luis. Až ti tři dorostou, budou královské povinnosti plnit oni. Prostor pro Harryho a jeho potomky by tedy nadále ubýval. Vždyť dnes už stojí stranou i potomci sestry Alžběty II., princezny Margaret. Normální zaměstnání mají i „titulované“ sestřenice Harryho a Williama – princezny Beatrice s Eugenií. První pracuje jako viceprezidentka pro partnerství a strategii v softwarové společnosti Afiniti, druhá šéfuje londýnské galerii Hauser & Wirth.

V ostatních evropských královských rodinách se „osekává“ ještě důrazněji. Většinou je zvykem, že královskou rodinu reprezentují jen panovník a následník se svými protějšky. Je to tak třeba ve Španělsku. V Nizozemsku jdou ještě dál – tam je tradicí, že panovník v určitou chvíli odejde, aby „štafetu“ předal mladším. Na trůn se tak v roce 2013 dostal nynější král Vilém Alexander, v roce 1980 jeho matka Beatrix a v roce 1948 i její matka Juliana.

S odchodem Harryho a Meghan se nastavuje precedens pro to, jak se podobná situace bude řešit do budoucna. Vzhledem k tomu, že princ Charles i William si jako budoucí panovníci monarchii představují co nejštíhlejší, bude se „královské odcházení“ opakovat i v dalších generacích.

Vždy zůstane klíčovou otázka zajištění bezpečnosti. Harry bude jako syn a bratr budoucích panovníků celý život lákavým terčem pro zločince i teroristy. S oficiálním odchodem od královské rodiny navíc nemizí ani pozornost novinářů, děje se spíše opak. Odstrašujícím příkladem je osud princezny Diany, která ochranku odmítla a následně zemřela kvůli autonehodě během honičky s paparazzi.

Sussexové nechávají rozhodnutí o své ochrance na ministerstvu vnitra. To je zatím řadí do kategorie lidí potřebujících mezinárodní ochranu. Buckinghamský palác to nerozporuje a detaily neřeší. Bude ale dál ochrana placena z rozpočtů policie? Kdyby se opravdu částečně přestěhovali do Kanady, kde už teď pobývá Meghan, půjde to z tamního rozpočtu? Nebo si to jako jiné celebrity budou muset platit sami?

„Stanou se členy královské rodiny, kteří budou finančně nezávislí, na což se oba těší,“ píše se na nových oficiálních webových stránkách Harryho a Meghan. Ani to ale není tak jednoduché.

Do nynějška nesměli podle protokolu sami vydělávat. Většinu výdajů jím platil princ Charles, jenž má jako následník trůnu příjmy z Cornwallského vévodství (skoro 637 milionů korun ročně). Z toho financuje život sobě s manželkou Camillou i rodinám prince Williama a Harryho. Ani bydlení nemají prozatím úplně vlastní. Jejich oficiálním sídlem je vila Frogmore Cottage na zámku Windsor, kterou jim Alžběta II. přidělila po loňské přestavbě. Ta se platila ze státních peněz. Vyšla na zhruba 70 milionů korun. Náklady se podle prohlášení Buckinghamského paláce Sussexové rozhodli vrátit.

Harry sám o sobě rozhodně není chudák. Jeho majetek se odhaduje minimálně na 560 milionů korun z dědictví po princezně Dianě a královně matce. Dalších zhruba 120 milionů korun přinesla díky televizní kariéře do manželství Meghan. Manželé si též zaregistrovali značku Sussex Royal, která je využitelná pro knihy, magazíny, papírenské výrobky, oblečení a podobně. Podle expertů na maloobchod by i díky globální popularitě páru mohla mít značka tržby přes dvanáct miliard korun za rok.

Jenže je otázka, nakolik volnou ruku budou v podnikání mít. Už syn Alžběty II. – princ Edward – se spolu s manželkou Sophií pokoušeli rozjet vlastní produkční a PR společnosti, ale s byznysem museli skončit. Byl ztrátový, a navíc čelili obviněním, že využívají královského statusu k vlastnímu obohacování.

cestování Velká Británie
Hodnocení:
(4.8 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

24%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%