Fotoreportáž: Prohlídka Pražského hradu
Foto: autorka

Fotoreportáž: Prohlídka Pražského hradu

23. 1. 2020

Jednoho dne ještě před Vánocemi dostala Hana Polednová skvělý nápad, domluvit prohlídku Pražského hradu. A to nejen okem, ale také slovem, abychom se něco dověděli i o historii pro nás tak důležitého místa, kde se mnohdy píší dějiny našeho národa. Využila k tomu svoji kamarádku průvodkyni, která toho opravdu ví hodně. Navíc to byla moc milá a příjemná paní, takže  atmosféra byla vynikající.

Prohlídka započala katedrálou svatého Víta, Václava a Vojtěcha, která je pro celou Prahu symbolem tohoto našeho hlavního města. Já osobně jsem se do katedrály těšila ze všeho nejvíce. Zde jsem se např. dověděla dosud mně neznámé informace, kdy byla stavba dokončena i přes to, že jsou na zdech katedrály místa, kde měly být další sochy a dosud nejsou. A dalším zážitkem bylo vidět na vlastní oči korunovační klenoty, byt je to jen replika. Trochu mě mrzí, že nejsou zpřístupněny hrobky v katedrále.

Z katedrály jsme se přesunuli všichni do Královského paláce, kde se nachází Vladislavský sál, v němž se volí naši prezidenti. I toto místo jsem viděla zcela poprvé v životě.Navštívili jsme zde také Zemské desky, kde je však zakázáno fotit, cedule s tímto zákazem tu byly na několika místech.

Třetím objektem této prohlídky byla Bazilika sv. Jiří, která  je jednou z nejstarších českých kostelů. Zde se nachází také kaple sv.Jana Nepomuckého, která je velmi krásně vyzdobena a určitě stála také za zhlédnutí.

Poslední částí prohlídky byla Zlatá ulička, ve které je několik malých domečků, které byly postaveny u hradebních zdí a jsou opravdu malinké. Ulička vznikla v 16. století. V těchto domečcích jsou nyní různé krámky, galerie a expozice.

A po prohlídce, která byla moc příjemná, následoval odchod někam na jídlo, kde nás šlo asi tak polovina ze skupiny. A tady jsme se po jídle mezi sebou všichni rozloučili a odcházeli na vlaky, abychom dojeli v pořádku všichni domů. 

A stejně cenné, jako byla prohlídka, bylo také setkání s ostatními známými i novými Íčkaři. Byla velmi přátelská atmosféra, Hanka snad dokonce psala všem svatým, aby nám zařídili krásné počasí bez deště, sněžení či náledí. Škoda, že brzy odjela Evička M. která kvůli zimě odjela domů a moc jsme si s ní nepovídali. Ale snad si to vynahradíme na jiném dalším setkání! Jen ještě dodám, že kamarádka Alena a její přítel, které jsem na toto setkání vzala, byli velmi spokojení. Tak uvidím, zda se k nám také přidá na Íčko.  

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 23 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%