Respirační virová onemocnění: koronaviry v Číně a chřipka v ČR, prevence a režimová opatření
Ilustrační foto: ingimage.com

Respirační virová onemocnění: koronaviry v Číně a chřipka v ČR, prevence a režimová opatření

24. 1. 2020

Počátek roku bývá období nových začátků, předsevzetí a plánů. Ale taky období respiračních virových onemocnění, která dokážou minimálně pěkně potrápit, ale každoročně jim taky podlehne několik stovek nemocných.

Ohrožení představují především pro chronicky nemocné a starší pacienty.  Není dost na tom, čas od času, jako třeba letos, udeří též v různých koutech nečekané epidemie, jako se to děje nyní v Číně.

V Číně se objevil nový koronavirus způsobující akutní respirační syndrom
Jedná se o nový koronavirus (2019-nCoV), který má vztah k SARS-CoV. K 23.1. je počet nakažených 544 a virus má 17 obětí. Jedenáctimilionové město Wu-chan je od čtvrtka v karanténě a situaci permanentně vyhodnocuje WHO (Světová zdravotnická organizace). Řešení situace na místě výskytu je dle odborníků klíčové pro další vývoj. Zatím riziko šíření do evropských států není považováno za vysoké, ani není doporučeno rušit plánované cesty do Číny. Při nich je však třeba dbát preventivní pravidel jako u chřipkových epidemií.

Chřipka v ČR
I když nemocných chřipkou přibývá, a to nejvíce mezi dětmi, chřipková epidemie do ČR ještě nedorazila. „Začátek epidemie chřipky v zemích na severní polokouli se postupně posunuje více do zimního období. Dříve začínaly epidemie někdy již v listopadu, pravidelně pak v prosinci,“ vysvětluje MUDr. Jitka Částková z Oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu a přidává doporučení základních preventivních opatření: „Nechodit na místa s velkou koncentrací lidí, a to zvláště v uzavřených prostorech, vyhýbat se kontaktu s nemocnými, mýt si často ruce, nesdílet mobily, příbory, sklenice, hračky, při kašli a kýchání používat kapesník; zvyšovat odolnost správnou životosprávou. Pestrá strava by v jídelníčku měla být doplňována hlavně vitamíny přirozenými (ovoce, zelenina). Vitamín C v jakémkoli množství není na škodu, hypervitaminóza u něho neexistuje.“

A zase to očkování: ano či ne?
„Obecně platí, že očkování proti chřipce je účinné a bezpečné, dobře snášené. Očkování nevyvolá onemocnění, očkuje se neživou vakcínou. Nedoporučuje se osobám s kontraindikacemi, s akutním horečnatým onemocněním a přecitlivělostí na složky vakcíny, případně s alergickou reakcí po tomto očkování v minulosti,“ vyjmenovává doktorka Částková a vyvrací mýtus o tom, že očkování chřipku může způsobit: „Onemocní-li osoby očkované proti chřipce, jedná se většinou o onemocnění s menším výskytem komplikací v porovnání s osobami neočkovanými, často se též jedná o respirační onemocnění chřipce podobné, ale vyvolané jinými etiologickými agens.“ Očkování se každopádně nedoporučuje v období epidemie.

„Podle předběžných výpočtů překročila proočkovanost našich klientů, seniorů nad 65 let, kteří mají očkování zdarma, v roce 2019 poprvé 23 procent. Takže jisté zlepšení zaznamenáváme, ale pořád platí, že občané ČR se dávají očkovat proti chřipce málo ve srovnání s jinými evropskými státy,“ uvádí PadDr. Josef Křivánek, ředitel marketingu Vojenské zdravotní pojišťovny ČR.

chřipka koronavirus zdraví
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.