Toulání po malebné krajině Českého středohoří
FOTO: Soňa Prachfeldová

Toulání po malebné krajině Českého středohoří

9. 2. 2020

Dne 29.1. vysvitlo sluníčko, a tak jsme se zase vydali ven do středohorského světa. První zastávka byla ve vesnici Mukov. Tam jsem odstavila auto a dále se šlo pěšky.

Mukov leží na úpatí hory Hradišťany, po Milešovce druhá nejvyšší. Dominantou obce je krásný barokní kostel svatého Prokopa a pod ním opravená socha téhož světce. V padesátých letech minulého století socha byla odstraněna a použita do základů družstevní váhy.  V roce 2008 bylo torzo sochy vykopáno a opraveno. Socha stojí opět na svém místě. Pod kostelem je pomník americkým letcům, kteří byli v těchto místech za II.světové války sestřeleni. Hezká upravená vesnička.

Pokračovali jsme do vesnice Červený Újezd. Vlezla jsem na místa bývalého uprchlického tábora, pak tam byl pobyt lidí ztroskotanců, ghetto  bylo též zrušeno, nyní jsou zde zchátralé stavby. Tísnivý pocit, pryč z toho místa, zatíženého neblahou minulostí. Na návsi nějaký křížek a pomníček a pár baráčků. Opět jsou zde následky vystěhování Němců.

Pak už jsme zajeli z okresu teplického do okresu lounského a navštívili vesničku Řisuty. Hezká upravená víska, jistě opět hodně chatařů, stálých obyvatel je tu málo. Zaujal mě kostel svatého Bernarda, který prošel na počátku 18 století barokní úpravou. Kostel doznal zkázy po roce 1945, kdy byli odsunuti Němci. V součásné době se vytvořil spolek pro záchranu kostela a už se prý dějí první krůčky. Potkali jsme starou paní s kárkou dříví, která nám ochotně ukázala sbírku minerálů na své zahradě. Ta paní nesmírně vitální, v domě žije sama, opečovává zahradu, králíky, jezdí s dcerou po Středohoří. Vysekla jsem jí poklonu.

Pak na zpáteční cestě jsem ještě vyfotila opravovaný kostel svatého Jakuba Apoštola v obci Mrzlice. Opět nadšenci, včetně spolupráce s německými potomky původních obyvatel, se pouštějí do rozsáhlé rekonstrukce. 

Okolo vesniček spousta zemědělské půdy, jabloňové sady, vše tak typické pro naše středohoří. Znovu a znovu jsem tou přírodní krásou uchvácena. 

Můj příběh
Hodnocení:
(5.2 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.