Proč jsou senioři vnímáni jako nudní?
Ilustrační foto: ingimage.com

Proč jsou senioři vnímáni jako nudní?

1. 3. 2020

Ve společnosti je stále zakořeněn názor, že starší lidé vedou nudný způsob života. Z čeho to pramení? Je to mýtus nebo je to skutečně pravda?

Obecně mají lidé tendenci upadnout do stereotypů a provádět opakovaně tytéž věci. Můžeme dokonce říct, že mnozí z nás jsou přímo disponováni k tomu být nudní, tedy pro druhé nezajímaví. Odborník by nám to nejspíš vysvětlil tak, že je naším přirozeným instinktem nevydávat zbytečně energii na vědomé aktivity a rozhodnutí během celého dne. Údajně prý děláme instinktivně kolem 35  tisíc rozhodnutí za den, a to zcela automaticky. Kůru mozkovou při tom šetříme. Důvod je, že jsme byli vytvořeni tak, abychom si rezervovali energii pro bojový či únikový režim (viz pravěký člověk), abychom přežili v divočině. Ba, co víc, jsme naprogramováni tak, abychom se vyhýbali různým stresovým faktorům.

Nyní však nežijeme v divočině. Takže pokud je náš lidský druh nastaven tak, aby si rezervoval energii a odkládal různé dobrodružné plány, v našem případě to tak můžeme klidně dělat po desetiletí. Jinak řečeno, čím déle si opakujeme své nudné návyky, tím více se v nich zahnízďujeme a tento způsob jednání pak postupně přenášíme i do ostatních oblastí našeho chování. Tím se stáváme čím dál nudnějšími a ostatní nabudou při styku s námi dojmu, že od nás nemohou očekávat nic nového a zajímavého. Zůstaneme-li uvězněni ve své tzv. komfortní zóně, nemáme už dál o čem mluvit. Stále stejné zkušenosti a zážitky nikoho nezaujmou a my už ke konverzaci nic dalšího přidat neumíme. Což vede k tomu klasickému stereotypu, že se staří lidé často opakují. Není to jen otázka paměti.

Náš mozek ve svém předurčení touží po nových signálech, které by mohl přijmout a zpracovat. Bez nich leniví a postupně ochabuje stejně jako svaly, netvoří se nová nervová spojení. Dalším vedlejším efektem ustrnutí v rutině je to, že naším společníkem zůstávají pouze naše názory bez možnosti konfrontace. Toužíme i my sami je neustále (vnitřně) slyšet?

Být nudný se samozřejmě netýká jen starších lidí, to jsou mylné představy šířené kulturou. Ve skutečnosti lze být nudný a sám se nudit v každém věku. Podle některých výzkumů už v 35 letech dochází hlavně u žen k "nudě", ztrácejí zájem o společenský život, koníčky, seznamování s novými lidmi, cestování. Rozvinul se u nich stereotyp.

Je-li nám 60 a více a chceme si tohoto věku náležitě užít, tak právě ty uvedené aktivity jsou příkladem toho, co bychom mohli či měli dělat, abychom i v důchodu žili vzrušující a zajímavý život. Jednoduše vypadnout ze zaběhnutého způsobu života, pokud nám nevyhovuje. Hledat nové podněty, nové aktivity, nové lidi, být vstřícní. Opustit svou komfortní zónu, v níž jsme zvyklí a cítíme se bezpečně, ale v níž se už nic nového neděje. Dostat se z rutiny znamená udržet si dobré mentální a emoční zdraví, nalézt další možná nečekané naplnění svého života, poznat nové lidi a přestat se točit v začarovaném kruhu. Zkrátka si především sobě dokázat, že ještě na mnohé mám.

Jedno německé přísloví praví: Wer rastet, rostet. Tedy: Kdo odpočívá, reziví. A to si určitě nikdo z nás nepřeje.


stárnutí
Hodnocení:
(4.7 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%