Val Gardena: lyžování s bonusem
Val Gardena se pyšní 300 slunečnými dny v roce. Foto: IDM

Val Gardena: lyžování s bonusem

7. 2. 2020

Jsou místa, kam se vám chce pořád vracet. Takové je italské středisko Val Gardena se 115 kilometry tratí. Kromě dobrého jídla, bezchybných sjezdovek nabízí i jednu z nejhezčích kulis v Alpách, je totiž obklopené masívy Dolomit. Ideální místo na jarní prázdniny.

Nasadit si brýle, nadechnout se a vyrazit. Tahle sjezdovka straší ve snech nejlepší světové lyžaře. Saslong! Měří 3446 metrů a zdolává se zde převýšení 839 metrů. Český závodník Ondra Bank si ji nikdy neoblíbil, byť má tento region - italskou provincii Jižní Tyrolsko - moc rád.
Každý rok poslední víkend před Vánocemi se pod impozantním masívem Saslong sejdou ti nejlepší sjezdaři, aby zde porovnali své síly. Dolů se řítí rychlostí 130 km za hodinu a na skocích (slavných velboudích hrbech) skáčou až 70 metrů.

Je to krásná sjezdovka a kdo by se snad na ni bál, může ji objet – má totiž variantu B, krásnou carvingovou pistu končící v cíli závodu.

300 slunečných dnů v roce
Val Gardena jsou jarní prázdniny s bonusem – výborně se tu najíte i v té poslední chatě, sjezdovky jsou perfektně upravené, slunce zde svítí 300 dnů v roce a lyžuje se zde s výhledem na magické skalní masívy Sella či Saslong, které slunce během dne rozehrává barvami od šedé po rudou.
Údolí tvoří tři vesnice – St. Ulrich, Wolkenstein a St. Christina, ze kterých se lanovky rozbíhají do dvou tisíc metrů nad mořem.

Dobře si zalyžujete, ať už vyrazíte na vrcholy Ciampinoi či Dantercepies. Klidněji bývá na Secede, což je areál přímo nad vesnicí St. Ulrich. Zdejší svahy nabízejí příjemný sklon a nepřekonatelný výhled na okolní hory. Val Gardena je propojená i se středisky Seiser Alm a Alta Badia.

A pak je zde legendární okruh Sella Ronda, kdy se dá na sjezdových lyžích oblyžovat skalní masív Sella. Na okružní trase překonáte čtyři údolí, čtyři průsmyky a cestou uvidíte ta nejkrásnější panoramata Dolomit. Projet to můžete v obou směrech – v oranžovém (42 km) i zeleném (39 km) a je to výborně značené. Pro rodinu je to příjemný celodenní výlet, lyžařští nadšenci to zvládnout za den objet i třikrát.

Val Gardena má vyhlášenou gastronomii. Navštívit musíte legendární restauraci Comici přímo pod Saslongem. Servírují zde čerstvé mořské plody a přímo u ní začíná snowpark, který nadchne děti – ve sněhu je tu zakopané auto volvo, přes které se jezdí a skáče. A také musíte vyrazit na chatu Baita Saslonch, je vyhlášená jihotyrolskou kuchyní a je odkud krásný výhled na Seiser Alm.
Val Gardena je místem, kde jde lyžování samo.

 

Petr Buček

 

 

 

lyžování
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.3 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.