O prostatě muži nevědí, než ji postihne rakovina. Změňte to
Ilustrační foto: ingimage.com

O prostatě muži nevědí, než ji postihne rakovina. Změňte to

8. 2. 2020

Preventivní vyšetření proti rakovině nejsou jen pro ženy. Muž, který má na hřbetě už čtvrtý křížek a nechodí k urologovi, hraje ruskou ruletu. Pokud máte navíc potíže s močením, nemusí za tím stát jen zvětšení prostaty, ale i nádor.

Asi nehrozí, že by žena přehlédla svá prsa, ale řada mužů možná o prostatě někdy slyšela, ale kromě toho, že je „někde tam dole“ o ní nic neví.
Prostata (předstojná žláza) patří k mužským pohlavním orgánům. Nachází se nad močovým měchýřem. S přibývajícím věkem dochází dříve nebo později k jejímu zvětšení, takže utlačuje močový měchýř a způsobuje:

- časté nebo přerušované močení,
- slabý proud moči,
- neúplné vyprázdnění měchýře,
- náhlé nucení nebo naopak potíž začít s vyprazdňováním.

Kdy může jít i o nádor?
Mužům je obvykle nepříjemné o uvedených potížích mluvit, a tak prevenci často podceňují. Avšak pozor, kromě diagnózy zvětšené prostaty, odborně benigní hyperplazie prostaty, má stejné příznaky i zhoubný nádor prostaty. Všímejte si proto i dalších potíží, například:

- krve v moči nebo semeni,
- bolesti či pálení při močení,
- neustupujících bolestí v zádech, kyčlích nebo pánvi,
- únavy, dušnosti, bledosti.

V České republice je rakovina prostaty druhým nejčastějším nádorovým onemocněním mužů a po 40. roce jejich života její výskyt rapidně roste. Určení správné diagnózy sice může být nepříjemné, avšak – jako u všech nádorů – včasné podchycení za to stojí.

Stud není na místě
Pánové, nebuďte srabi! Vaše přítelkyně, milenky a manželky chodí pravidelně na preventivní vyšetření ke gynekologovi. Dobře vědí, že nechodit by znamenalo riskovat život. Ale ženám nejde jen o svůj život, prevence je pro vás stejně důležitá. Proč na ni většina mužů nedbá?
Jednoduše se vám zřejmě nechce. Jasně, na pivo půjdete radši, věřte, nikdo k urologovi nechodí pro radost. Ale vyplatí se to. Fakt. Ženy to zvládají, zvládnete to taky!

Co vás čeká?
Preventivní vyšetření prostaty má dvě části:
- odběr krve na stanovení hladiny PSA,
- vyšetření prostaty pohmatem.

Proč dvě? Každé vyšetření je jako houbař, nikdy nenajde všechno. Když projdou les dva houbaři, najdou více hub než jeden. Stanovení PSA a vyšetření pohmatem se dobře doplňují.

Kámen úrazu
Jak dojde na vyšetřování, leckterý chlapák se kácí. Vezměte rozum do hrsti! Odběr krve zvládnete s přehledem a vyšetření prostaty také.
Prostata se vyšetřuje konečníkem, protože jinudy to prostě nejde. I když se můžete cítit trapně, jste s urologem na jedné lodi: Vy máte prst v zadku, on má prst v zadku, a ani jeden z vás z toho nemá zvláštní požitek. Buďte v klidu, trvá to jen chvilku.

Co když bude všechno špatně?
Bojíte se špatných výsledků? Žádná magie v tom není. Jestli jste zdraví, je to dobrá zpráva, která vás potěší.
A jestli v sobě máte rakovinu, musí se to zjistit co nejdřív. V začátku totiž stačí jednoduchá léčba a následky jsou minimální nebo žádné. Ale kdo nechá nádor prorůst do okolních orgánů nebo rozšířit po celém těle, může přijít o všechno. Nejen o všechno, co z něj dělá chlapa, ale hlavně o život!
Naštěstí existuje účinná moderní protinádorová léčba, která pomůže nejen v začátku onemocnění, ale umožňuje bojovat i s pokročilým onemocněním.

Kristýna Poulová, U lékaře.cz

zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.