Obama vyhrál americké
prezidentské volby

Obama vyhrál americké
prezidentské volby

7. 11. 2012

Demokrat Barack Obama zvítězil v amerických prezidentských volbách a zůstává tak další čtyři roky v Bílém domě. V noci na středu dosáhl potřebného počtu volitelů. 

Podle zpráv CNN získal Obama 303 volitelů, k vítězství ve volbách je potřeba 270 ze 538. Barack Obama porazil republikánského vyzyvatele Mitta Romneyho, obhájil prezidentský post a bude stát v čele Spojených států další čtyři roky. Romney měl podle CNN obdržet hlasy zatím 206 volitelů a už uznal svou porážku. Poděkoval svým příznivcům, voličům a rodině a oznámil, že telefonicky poblahopřál Obamovi k vítězství.

Obamovi se podařilo na svou stranu získat rozhodující státy jako Ohio a Nevada. Zvítězil navzdory přetrvávající nespokojenosti s ekonomikou. Podpořili ho především ženy, afroameričané a hispánští voliči, tedy stejní voliči jako před čtyřmi lety.

Obama v emotivním vystoupení poděkoval svým voličům a slíbil, že to nejlepší teprve přijde. Oficiální výsledky voleb budou vyhlášeny po ukončení sčítání všech hlasů.

Ve volbách do části Senátu, které se uskutečnily souběžně s prezidentskými, si demokraté udrželi křehkou většinu. Sněmovnu reprezentantů mají pod kontrolou nadále republikáni.

prezidentské volby USA
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.