Tip na výlet: Brdský vrch Houpák s panoramatickým výhledem do kraje
Výhled z brdského vrchu Houpák. FOTO: Jan Raška

Tip na výlet: Brdský vrch Houpák s panoramatickým výhledem do kraje

16. 2. 2020

Krásné přírodní scenérie, impozantni výhledy do kraje a minimum turistů. Pokud hledáte takové místo pro svůj výlet, doporučuji vrch Houpák v Brdech. Tento turistický cíl si užijí i milovníci vojenské historie, kteří tu mohou obdivovat bunkry postavené československou i německou armádou.

Vrchol Houpáku a jeho okolí sloužil už od roku 1926 jako dopadové místo dělostřelecké střelnice. Testovaly se tu nejrůznější druhy dělostřeleckých a pěchotních zbraní před druhou světovou válkou, v průběhu ní místo využívala německá armáda a po válce zase československá a sovětská vojska.

Odlesněné místo spustošené armádou se ovšem po roce 1990 postupně změnilo v unikátní ekosystém. Jsou tu rozsáhlá vřesoviště (začátkem podzimu je celý vrch poset fialovými kvítky vřesu), vzácné mechy, lišejníky a kapradiny, ale také březové háje, které se střídají se smrkovými lesy. V každém ročním období vás barvy přírody oslní.

Cesta na vrchol Houpák (794 m.n.m.) není náročná. Zvládnou ji děti i senioři. Je ale potřeba počítat s tím, že po cestě, ani na vrcholu, nenajdete žádné občerstvení, to si musíte přibalit s sebou.

Ideálním startovacím místem pro výšlap na Houpák je brdská obec Dolní Kvaň (z Prahy po dálnici D5 na Plzeň, odbočíte na Hořovice, cesta trvá cca 40 minut), kde můžete odstavit auto poblíž Památníku Pomocných technických praporů. Odtud vyrazíte po modré značce směrem k turistickému ukazateli U bílého křížku, zde odbočíte a vydáte se po žluté značce turistickému ukazateli "K letišti". Tady bývalo opravdu vojenské letiště - vybetonovaná plocha uprostřed lesů. Odtud zase navážete na modrou značku a stoupáte do mírného kopce k prvnímu vojenskému bunkru. Vrchol Houpák je odtud už na dohled. Zbývá vám posledních asi tři sta metrů po kamenité pěšině. Těsně pod vrcholem si můžete prohlédnout Zkušební a cvičný objekt CE „Jordán“ - unikátní vojenský bunkr, který sloužil jako dělostřelecká základna.

Z vrcholu Jordánu se vám naskytne úžasný panoramatický výhled do kraje. Za dobrých klimatických podmínek jsou vidět Krušné hory, České středohoří, Lužické hory, Krkonoše a samozřejmě Křivoklátské lesy, Hřebeny a řadu brdských vrcholů. Nezapomeňte si přibalit dalekohled!

Zpět k autu nemusíte jít stejnou cestou. U ukazatele K letišti se vydáte po zelené značce a po pohodlné cestě skrz husté  lesní porosty dojdete do Dolní Kvaně.

Celá trasa měří necelých 12 kilometrů, převýšení je 280 metrů. Výlez stojí za to, užijete si jej v jakémkoli ročním období.

 

Mapa výletu:

Houpak_mapa.png

 

 

cestování Tip na výlet
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%