Jak na peníze s Českou bankovní asociací: 
Hoďme to třeba na banku
Ilustrace: Pavel Koutský

Jak na peníze s Českou bankovní asociací:
Hoďme to třeba na banku

19. 2. 2020

Zaplatit to a pak zas tohle. To máme teď pět plateb najednou a pak další měsíc znovu a možná ještě nějaká přibude. Nebere to konce a my si to všechno ještě navíc máme pamatovat!?

Zázraky asi čekat nemůžeme a zaplatit to budeme muset sami. Kdyby tak za nás mohl alespoň někdo na ty povinnosti myslet...

Banky a jiné platební instituce tu dnes nejsou jen proto, aby naše peníze hlídaly a posílaly tam, kam jim řekneme. Mohou za nás hlídat i to, KDY se tak má stát a KOLIK to má být. Pro úhradu pravidelně se opakujících plateb, u kterých známe přesné částky, si můžeme zřídit trvalé platební příkazy k úhradě. Nemusí jít jen o ty, které se opakují měsíčně, většina bank dnes nabízí i možnost zvolit si jinou frekvenci, a také zadat od kdy do kdy mají být prováděny.

Pokud platby máme hradit opakovaně, ale částky neznáme nebo se mohou měnit, je vhodnější si zvolit formu souhlasu s pravidelně se opakujícím inkasem z našeho účtu, např. do určité maximální výše za měsíc. Tuto možnost si sice asi nebudeme moci dohodnout se všemi příjemci našich plateb, ale dodavatelé energií a zejména telekomunikační společnosti ji zpravidla nabízejí a vítají. 

Zřízení trvalých platebních příkazů (ať již k úhradě či k inkasu) nás nestojí víc než provedení běžných plateb a jejich zrušení je zpravidla také zdarma. Kromě toho, že bude potřeba mít na účtu dostatek finančních prostředků na jejich provedení, na ně pak již myslet nemusíme, banky to udělají za nás.

To, že můžeme provést více plateb najednou v rámci jednoho hromadného platebního příkazu, asi víme. Banky nabízejí tištěné formuláře nebo stejnou možnost v internetovém nebo mobilním bankovnictví.  A to tu máme ještě jednu variantu, která to všechno kombinuje dohromady. SIPO. Ale o tom až příště.

Česká bankovní asociace peníze
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.